vanrompuy.jpg

Van Rompuy (Rode) neemt afscheid van medewerkers en politiek

vrij 28 nov 2014

Europees president Herman Van Rompuy heeft gisteravond afscheid genomen van zijn medewerkers.  Maandag wordt de Rodenaar als Europees president opgevolgd door de Pool Donald Tusk. En dat is meteen ook het einde van de politieke loopbaan van Van Rompuy.    

Herman Van Rompuy was 5 jaar lang de voorzitter van de Europese raad.  Het waren 5 zware jaren door de financiële crisis.  Zijn belangrijkste verwezenlijking noemt hij dan ook het voorkomen van de implosie van de eurozone. Dat vertelde hij gisterenavond tijdens een afscheidstoespraak voor zijn medewerkers. 

Een ander hoogtepunt was 10 december 2012. "Het was een zeer emotioneel ogenblik toen de EU de Nobelprijs voor de vrede kreeg. Ik stond daar in de grote stadshal van Oslo, waar al zoveel anderen voor mij hadden gesproken. Ik stond daar niet voor een eigen verdienste, ik stond daar namens de EU. Maar het feit van daar te staan, daar te mogen spreken was heel bijzonder.  Ik hoop dat ik daar de beste toespraak van m’n leven heb  gehouden” aldus Herman Van Rompuy in gesprek met RINGtv

Maandag werd in het federaal parlement nog een borstbeeld onthuld van Van Rompuy.  Een eer die elke premier te beurt valt.  Van Rompuy was slechts 11 maanden premier.  Hij volgde eind 2008 Yves Leterme op die ontslag had genomen als gevolg van de bankencrisis. 

Het einde van zijn ambtstermijn als Europees president betekent meteen ook het einde van zijn politieke loopbaan.  Bekijk hier het integrale interview.  

[[{"type":"media","viewmode":"mediaoriginal","fid":"23093","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"342","width":"610"}}]]