Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

"Vereniging Vlaamse Provincies wil dringend onderhoud met Vlaamse formateur"

"Vereniging Vlaamse Provincies wil dringend onderhoud met Vlaamse formateur"

De Vereniging van de Vlaamse Provincies wil op korte termijn ontvangen worden door Jan Jambon, de formateur van de nieuwe Vlaamse regering. Dat melden voorzitter Ann Schevenels (Open VLD) en directeur Raymond Van Loock. Ze willen Jambon overtuigen van het belang van de provincies.

In de startnota voor de Vlaamse formatiegesprekken staat te lezen "dat met sterke Vlaamse en lokale overheden provinciebesturen vanaf 2024 kunnen ophouden te bestaan". Tegelijk worden "de gemeenten uitgenodigd tot een omvattende fusieoperatie om voldoende bestuurskracht te behouden en verder te ontwikkelen". 

Tijdens het gesprek met de Vlaamse formateur wil de Vereniging van de Vlaamse Provincies haar memorandum 'Gaan we er samen voor?' toelichten, meer bepaald de bestuurscultuur van 'interbestuurlijke samenwerking' zoals dat in Nederland en Denemarken het geval is. Daarnaast wil de VVP de formateur ook informeren over haar ambitienota 'Over het DNA van het provinciaal bestuursniveau'. Daarin wordt de bestuurlijke meerwaarde van het provinciaal bestuursniveau uit de doeken gedaan.

Intussen zit N-VA wel in de meerderheid van 4 van de 5 Vlaamse provincies. Antwerps gedeputeerde Luk Lemmens vindt het nog te vroeg voor een inhoudelijke reactie, zijn Oost-Vlaamse collega Kurt Moens - ook N-VA - staat achter de afschaffing, maar volgens hem lijkt de deadline van 2024 praktisch niet haalbaar.