foton-va.jpg

VERKIEZINGEN 2019: N-VA

vrij 10 mei 2019

De N-VA trekt in Vlaams-Brabant naar de kiezer met Ben Weyts als lijsttrekker voor het Vlaams parlement en Theo Francken voor de Kamer. Geert Bourgeois staat op de eerste stek op de Europese lijst. RINGtv.be vroeg de partij naar haar speerpunten voor onze regio.

 

(Onderaan dit artikel vind je de link naar de verkiezingslijsten en kan je kennismaken met een aantal bijzondere kandidaten)

Extra middelen

“De Vlaamse Rand rond Brussel wordt meer nog dan andere regio’s geconfronteerd met een specifieke problematiek van ontnederlandsing, internationalisering en verstedelijkingsdruk”, klinkt het bij N-VA. “De gevolgen laten zich voelen op het vlak van grond- en woonprijzen, mobiliteit, onderwijs, welzijn en maatschappelijk weefsel. Vervreemding, sociale en culturele verdringing zijn ernstige problemen die een samenleving kunnen ontwrichten.”

“De Vlaamse Rand is een strategisch gebied zonder kernstad. Door het specifieke statuut en de anderstaligheid van Brussel, is de druk op de Vlaamse rand enorm. Daarom is het belangrijk om in te zetten op het behoud van de open ruimte en de versterking van het groen en de Vlaamse rand in haar centrumfunctie te erkennen en te versterken. De huidige extra middelen voor een aantal gemeenten met centrumfunctie in de Rand blijven behouden en worden uitgebreid.”

N-VA wil het specifieke Vlaamse Rand-beleid verderzetten en structureel versterken. “We pleiten daarom voor een Vlaamse Rand-fonds - om een antwoord te bieden op de grootstedelijke effecten. Het fonds zal ter beschikking staan van de minister bevoegd voor de Vlaamse Rand om het beleid in de regio extra te ondersteunen. Zo kan daadkrachtiger opgetreden worden om de achterstand op vlak van kinderopvang, zorg, welzijn en onderwijs versneld in te halen en om een versterkt Nederlands taal- en integratiebeleid te voeren.”

Ondersteuning

“N-VA wil verder proactief inzetten op initiatieven om het sociaal weefsel van de regio te versterken, niet enkel gericht op nieuwkomers. Via impulssubsidies moedigen we verenigingen, gemeenten en andere lokale actoren aan om deze handschoen op te nemen.

Het coördinatieplatform Stand van de Rand zag onder impuls van N-VA het licht. Er worden belangrijke Vlaamse hefboomprojecten opgevolgd en synergieën gedetecteerd met betrekking tot mobiliteit, ruimtelijke ordening, groen, woonbeleid, onderwijs en welzijn. We willen de lokale besturen nauwer bij het platform te betrekken.”

Sterk merk

De Vlaamse Rand moet voor N-VA een sterk merk worden. “We ondersteunen RINGtv als identiteitsvormend medium. Deze prachtige streek moet groen blijven. We bouwen aan een duidelijk toeristisch profiel. Het Gordelfestival wordt verder uitgebouwd tot een sportieve en recreatieve dag die het groene en Vlaamse karakter van de Rand in de verf zet. Vzw De Rand speelt al 20 jaar een cruciale rol in de ondersteuning van de 6 Vlaamse faciliteitengemeenten. Gemeenschapscentra, integratieprojecten en eerstelijnswerking in deze gemeenten zijn fundamenten voor de versterking van het Vlaamse (verenigings)leven in ‘de zes’.

Oplossing voor geluidshinder

Met betrekking tot de luchthaven moet wat N-VA betreft dringend werk gemaakt worden van een oplossing voor de geluidshinder en de rechtsonzekerheid waarin de luchthaven zich bevindt. “Een billijke spreiding van de lasten, zowel binnen de Vlaamse Rand als t.o.v. Brussel is en blijft het uitgangspunt. De luchthaven als economische groeipool moet verder kunnen groeien, binnen duidelijk bepaalde grenzen die rekening houden met de leefbaarheid van de regio eromheen.”

Veiligheid

De veiligheid binnen de Vlaamse Rand staat onder druk. Extra middelen voor Brusselse politiezones zorgen voor verschuivingen van problemen naar de randstedelijke omgeving. De gemeenten van de Vlaamse rand krijgen beduidend minder federale middelen voor politie dan de andere gemeenten met vergelijkbare problematiek. De middelen voor veiligheid in de rand moeten verhoogd worden om een afwenteling van Brusselse problemen op Vlaanderen te vermijden.

Toegankelijk groen

Inzake ‘toegankelijk groen‘ wil N-VA dat de doelstelling van 1.000 hectare bijkomend toegankelijk groen in de Vlaamse Rand gerealiseerd wordt. “Samen met ANB werd prioritair ingezet op de verdere uitbreiding en versterking van toegankelijk groen in de Vlaamse rand rond Brussel. Zo waren er het voorbije jaar initiatieven rond de opbouw van een internationaal netwerk van toptuinen in de Rand en de ontsluiting van het Zoniënwoud, maar staan ook de afwerking van het natuurbeheersplan de Wolfsputten in Dilbeek en de verdere aanpak van domein Ter Rijst in Pepingen op het programma.”

Kandidatenlijsten N-VA:           

 

Maak kennis met: