fotospa.jpg

VERKIEZINGEN 2019: SP.A

vrij 10 mei 2019

De socialisten kozen voor Bruno Tobback als lijsttrekker voor de verkiezingen voor het Vlaams Parlement in Vlaams-Brabant. Karin Jiroflée staat op de eerste plek op de Kamerlijst en Kathleen Van Brempt trekt de Europese lijst. RINGtv.be vroeg de partij naar haar speerpunten voor onze regio.

 

(Onderaan dit artikel vind je de link naar de verkiezingslijsten en kan je kennismaken met een aantal bijzondere kandidaten)

Wonen

“Heel wat mensen willen in onze provincie wonen. Maar wonen en leven in Vlaams-Brabant wordt er niet goedkoper op”, klinkt het bij sp.a. “De open ruimte wordt schaarser, het dagelijks verkeer wordt steeds drukker en we bereiken ook de kritische grens van wat ons klimaat en de natuur aankan. Er moeten keuzes worden gemaakt. De juiste keuzes die voor iedereen haalbaar, betaalbaar en vanzelfsprekend zijn. Laat niemand jou wijsmaken dat dit allemaal niet kan. De middelen zijn er, ze moeten alleen juister, slimmer en rechtvaardiger worden verdeeld. In Vlaams-Brabant streven we naar 8.000 extra sociale huurwoningen tegen 2025. Het bestaande systeem van huursubsidies voor mensen met een laag inkomen moeten we fors uitbreiden.”

Energie

“Om het samen beter te maken voor iedereen zorgen wij voor sociale maatregelen voor duurzame energie en klimaat. Iedereen zou mee moeten kunnen investeren in een zonne- of windpark. Dat betekent dat u als aandeelhouder het recht krijgt op een dividend alsook medezeggenschap in hoe we zonne- en windenergie nog beter kunnen benutten voor onze regio. Groene stroom en gas aankopen, of elektrisch autodelen, of uw verwarmingsketel vervangen tegen een zeer voordelige prijs. Als u deelneemt aan een groepsaankoop weet u dat u duurzaam en spaarzaam meebouwt aan een betere wereld.”

Mobiliteit

“Wij willen zorgen voor een Vlaams-Brabant waar iedereen zich veilig en gezond kan verplaatsen. Bus, tram, trein, fietsautostrades ... Ons openbaar vervoer moeten we vanuit regio Halle-Vilvoorde en de rand in betere banen te leiden, zodat ook de verbindingen met Brussel en de luchthaven van Zaventem veel vlotter verlopen. We vinden ook dat er beter overlegd moet worden met De Lijn zodat we o.a. meer stopplaatsen krijgen en bushaltes op wandelafstand.”

Geen Uplace

Uplace krijgt van sp.a een njet. “De komende Vlaamse regering moet duidelijk maken dat het gepland winkel- en ontspanningsproject Uplace in Machelen, in belang van de mobiliteit, de leefbaarheid en de handelskernen in de wijde regio, geschrapt wordt”, aldus sp.a. “Oude, vervuilde industriezones willen we uitbouwen tot autoluwe sites met een divers aanbod van appartementen en woningen, waar plaats is voor buurtvoorzieningen, kantoren en werkruimtes. Makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. Fietsroutes en fietsostrades zijn een veilig alternatief voor het woon-werkverkeer naar onze hoofdstad en dorpscentra.

Welzijn en ruimte

“We zorgen voor een duidelijke programmatie voor de achterstand van welzijnsvoorzieningen zoals kinderopvang, jeugdwelzijnswerk, seniorenbeleid, enzovoort en voor de vergroening van de rand. Halle-Vilvoorde heeft nood aan open ruimte om vrijer te ademen. We moeten slim omgaan met onze ruimte. De betonstop is een uiterst belangrijke maatregel die we ook in onze streek zo eerlijk en zo efficiënt mogelijk willen toepassen. Als we nog woningen willen bijbouwen, dienen we duidelijke afspraken te maken met alle betrokken partijen: grondeigenaars, gemeenten en projectontwikkelaars die we willen aanmoedigen om creatief te zijn in hun woonprojecten. Willen we de klimaatverandering binnen de perken houden en de leefbaarheid van onze streek behoeden voor de toekomst, dan moeten we meer gaan denken aan ‘verdicht’ wonen, compacter ook, in harmonie met de ons omringende natuur.”

Meer centen

Om kansen te geven aan de regio om zijn eigen identiteit te bewaren, is het noodzakelijk dat Vilvoorde erkent wordt als centrumstad en de regio Halle-Vilvoorde bijkomende budgettaire ruimte krijgt om de verbrusseling van de rand tegen te gaan. Voor sp.a Vlaams-Brabant is het essentieel dat het veiligheidsbeleid in Halle-Vilvoorde evenveel middelen krijgt zoals de andere regio’s in Vlaanderen. Dit houdt in dat er meer federale budgettaire ruimte gemaakt wordt voor de ondersteuning van politiezones, voor de realisatie van een volwaardig parket voor Halle-Vilvoorde en voor de realisatie van een eigen Vlaamse rechtbank voor Halle-Vilvoorde.

Kandidatenlijsten SP.A:

Maak kennis met:

            - Moad El Boudaati uit Vilvoorde

            - Gerlant van Berlaer uit Grimbergen