ofelia_1.png
© ofelia_1.png

Vier woonzorgcentra onder verhoogd toezicht geplaatst

din 21 maa 2023

Het Agentschap Zorg en Gezondheid plaatst vier woonzorgcentra in onze regio onder verhoogd toezicht. Het gaat om Martinas in Merchtem, Hestia in Wemmel en Ofelia en Yasmina in Overijse. Dat de woonzorgcentra op de lijst belanden wil zeggen dat er zich volgens Zorg en Gezondheid ernstige of aanhoudende tekorten voordoen.

Zorg en Gezondheid plaatst de woonzorgcentra onder verhoogd toezicht omwille van onder andere tekorten op het vlak van medicatieveiligheid, infrastructurele tekorten, personeelstekort of geen verpleegkundige permanentie. “Bij eerdere inspecties werden aanhoudende tekorten vastgesteld. Het verhoogd toezicht is een laatste aanmaning om deze tekorten te verbeteren”, meldt Zorg en Gezondheid. “Regelmatige inspecties zullen dit opvolgen.”

De woonzorgcentra hebben vijftien dagen de tijd om een plan voor te leggen waarin ze omschrijven hoe ze de tekorten weg zullen werken en op welke termijn ze dat zullen doen. “Zorg en Gezondheid zal vervolgens nagaan of de ingestuurde voorstellen voldoende zijn en of het aangegeven tijdspad snel genoeg tot een oplossing zal leiden”, klinkt het bij het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Als de tekorten niet snel genoeg of voldoende weggewerkt worden, kan Agentschap Zorg en Gezondheid overgaan tot een volgende stap en de woonzorgcentra een schorsing of sluiting opleggen.