Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Vilvoorde dient bezwaar in tegen nieuwe plannen Broeklin

Vilvoorde dient bezwaar in tegen nieuwe plannen Broeklin

De stad Vilvoorde dient bezwaar in tegen de plannen voor de werkwinkelwijk Broeklin, het aangepaste reconversieproject van de NV Uplace dat de oude industriële site onder het Viaduct van Vilvoorde nieuw leven moet inblazen. “De problemen uit het oude Uplace-project zijn onvoldoende verholpen,” aldus burgemeester Hans Bonte (sp.a).

De NV Uplace diende onlangs een omgevingsvergunning voor het project Broeklin. Het openbaar onderzoek daarover loopt nog tot 3 november. De stad Vilvoorde laat nu al weten tegen de omgevingsvergunning te zijn. Er wordt vooral gevreesd voor mobiliteitsproblemen. “Het nieuwe project Broeklin vertrekt niet vanuit de ambitie voor een modal split van vijftig procent autoverkeer en vijftig procent duurzame mobiliteit zoals openbaar vervoer of de fiets,” licht schepen van Mobiliteit, Ruimtelijke Ordening, Milieu en Natuur Barbara de Bakker (Groen) uit. “Een project dat zodaning georiënteerd is op de auto is anno 2020 in dit deel van Vlaanderen niet alleen onwenselijk, maar ook onrealistisch.”

Ook bij de concrete invulling van Broeklin stelt Vilvoorde zich vragen. “Er zijn afspraken gemaakt over de grootte en de aard van de handelszaken, maar de ingediende plannen bieden geen enkele garantie niet te vervallen in een klassiek shoppingcentercomplex,” legt schepen van Economie en Wijkcontracten Didier Cortois (Open VLD) uit. Ook bij de duurzaamheid en de zogenaamde circulariteit van het project stelt de stad zich vragen.

Burgemeester Bonte nodigt samen met de andere partners de NV Uplace uit om van zijn bezwaar gebruik te maken om het project bij te sturen en wil garanties dat het reconversiegebied ‘een evenwichtige ontwikkeling’ krijgt.

Foto: Broeklin