offerfeest3.jpg

Vilvoorde wil geen verbod op onverdoofd slachten

maa 6 okt 2014

In Vilvoorde en Vlezenbeek zijn dit weekend enkele duizenden schapen ritueel geslacht voor het Offerfeest op een tijdelijke slachtvloer.  Als het van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts afhangt, is zo’n tijdelijke slachtvloer in de toekomst niet meer mogelijk. En dit tot groot ongenoegen van de moslims.

In Vlezenbeek was het vooral zaterdag bijzonder druk bij slagerij Froidmont aan de Postweg.  “Maar door de aangepaste verkeerscirculatie verliep alles vrij rustig en vlot”, zegt burgemeester Deconinck van Sint-Pieters-Leeuw.

Vlaanderen wil in de toekomst een verbod op onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren.  Maar daar wil de Vilvoordse moskeevoorzitter Aquichouh  niet aan meewerken.  “We willen niemand aanzetten tot illegaal slachten maar als de tijdelijke slachtvloeren verdwijnen zullen we er niet meer op kunnen toezien hoe en waar er geslacht wordt”, aldus Aquichouh. 

Ook volgens de Vilvoordse burgemeester Hans Bonte kan een verbod op onverdoofd slachten opnieuw heel wat mistoestanden veroorzaken.  “Nu gebeurt immers alles onder controle van Volksgezondheid en in overleg met de moslimgemeenschap”, aldus Bonte. 

Maar volgens Luc Deconinck, burgemeester van Sint-Pieters-Leeuw, heeft Vlaanderen niet veel keuze.  "Europa verbiedt immers zo’n tijdelijke slachtvloeren en dus zit er niets  anders op dan de slachtingen voortaan te organiseren in de reguliere slachthuizen”, aldus Dekoninck.