Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Vlaams-Brabant verplicht mondmasker op publieke plaatsen en evenementen

Vlaams-Brabant verplicht mondmasker op publieke plaatsen en evenementen

De provincie Vlaams-Brabant verplicht het dragen van een mondmasker op evenementen en publieke plaatsen. Dat geldt in onder meer in openbare gebouwen, op kermissen, markten, begraafplaatsen en sportwedstrijden. 

Op de Nationale Veiligheidsraad werd het opleggen van de mondmaskerplcht overgelaten aan de lokale besturen. "Uit de praktijk blijkt dat dit vaak voor verwarrende situaties zorgt", zegt provinciegouverneur Jan Spooren. "We willen meer duidelijkheid bieden aan lokale besturen en inwoners. Daarom wordt op het volledige grondgebied Vlaams-Brabant een mondmasker verplicht bij evenementen en op publiek plaatsen."

Concreet gaat het onder meer om mondmaskerplicht in openbare gebouwen, op markten en kermissen, toeschouwers bij sportwedstrijden en begraafplaatsen tijdens de Allerheiligenperiode. "Het gaat hier niet echt om een verstrenging van de regels, maar een voortzetting van de huidige maatregelen. Het stijgend aantal besmettingen in onze provincie vraagt daar om, zeker bij activiteiten en op locaties  waar er een aanzienlijk risico op de verspreiding van het virus bestaat", zegt Spooren.

De verplichting geldt niet voor kinderen onder de 12 jaar. “Een burgemeester kan in de eigen gemeente ook nog altijd in drukke winkelstraten of andere druk bezochte plaatsen een mondmaskerplicht invoeren”, aldus Spooren.