Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Vlaams-Brabant wil Expressnet in 2020 klaar hebben

Vlaams-Brabant wil Expressnet in 2020 klaar hebben

De provincie Vlaams-Brabant dringt aan op een snelle realisatie van het Gewestelijk Expressnet, kortweg het GEN. De provincieraad heeft een motie in die zin goedgekeurd.

De motie kwam er na de verontrustende berichten over het tekort aan middelen om het Gewestelijk Expressnet rond Brussel af te werken. Zo zou de kostprijs van het GEN volgens minister van Mobiliteit Galant oplopen tot 1 miljard euro. Zo'n 830 miljoen euro gaat naar de aanleg van de transportlijnen en 135 miljoen naar de stations. Maar in september vorig jaar was amper 460 miljoen euro voorhanden  in het GEN-fonds. De provincie vraagt nu dat de federale overheid extra middelen vrijmaakt voor het GEN-fonds.  

Vlaams-Brabant wijst erop dat het eindpunt van de realisatie de voorbije jaren steeds verder in de tijd verschoven werd. Oorspronkelijk zou het al in 2012 klaar zijn. Intussen spreekt men van 2030 terwijl de verkeersknoop in Brussel en Vlaams-Brabant elke dag strakker wordt aangehaald. 2020 moet volgens de provincie het actuele streefdoel zijn voor de volledige realisatie. Die datum werd ook opgenomen in de motie die gisteren werd goedgekeurd.

Daarin vraagt de provincie ook aan de NMBS om de toekomstige GEN-bediening beter af te stemmen op het aanbod van de vervoersmaatschappijen De Lijn, MIVB en TEC. Niet alleen wat betreft de dienstregeling maar ook op het vlak van tarief- en ticketintegratie. Alleen op die manier kan het GEN voldoen aan de mobiliteitsnoden van de 21-ste eeuw. Infrabel en de NMBS moeten tot slot ook voluit meewerken aan de snelle realisatie van de fietssnelweg langs de bestaande spoorinfrastructuur.