bocht_naar_links.png

Vlaanderen roept belangenconflict in tegen verschuiving vliegroutes

maa 16 okt

De Vlaamse regering roept een belangenconflict in tegen de verschuiving van vliegroutes van en naar Brussels Airport. Uit onderzoek van het Departement Omgeving blijkt dat de recente aanpassing van de vliegroutes opnieuw voor meer overlast zorgt in Vlaanderen en minder in Brussel. Vooral het noorden en noordwesten van de Vlaamse Rand worden harder getroffen. “Dit gebeurde zonder enig overleg en gaat lijnrecht in tegen een eerdere veroordeling. Je kan niet genieten van de lusten van de luchthaven als je de onvermijdelijke lasten niet billijk verdeelt,” zeggen minister van Vlaamse Rand Ben Weyts (N-VA) en minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA).

 

Sinds oktober gelden er nieuwe procedures voor het opstijgen en landen op Brussels Airport. Daarom liet de Vlaamse regering onderzoeken of die verschuivingen in geluidsoverlast met zich meebrengen. Dat blijkt zo te zijn. Voor het noorden en noordwesten van de Vlaamse Rand worden sterker getroffen, ten voordele van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De vliegbewegingen blijken ook sterker geconcentreerd, waardoor dezelfde gemeenten en mensen in Vlaanderen nog meer last ondervinden.

De Vlaamse regering roept nu een belangenconflict tegen de aanpassing van de vliegroutes in bij het Overlegcomité. Niet alleen gebeurden de aanpassingen zonder overleg, alle vragen van Vlaanderen gericht aan de bevoegde federaal minister Gilkinet blijven onbeantwoord. De verdere verschuiving van de vliegroutes gaat ook in tegen een eerdere veroordeling, waardoor de federale regering nu al dwangsommen moet betalen aan de Noordrandgemeenten Grimbergen, Machelen, Meise, Wemmel en Vilvoorde.

“We zetten ook juridische stappen,” aldus Vlaams minister van de Vlaamse Rand Ben Weyts. “We kunnen en wilen ons nooit neerleggen bij ingrepen die Vlaanderen buitensporig benadelen en van Brussel een soort van no-fly zone willen maken.” “De bezorgdheden van de omwonenden van de luchthaven worden onvoldoende gerespecteerd. De situatie wordt zelfs nog erger. Dit laat ons geen andere keuze dan een belangenconflict inroepen”, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.

Foto: Vliegbewegingen van de zogenaamde Bocht naar Links, goed voor 46% van alle vertrekken overdag. 
Blauw = situatie voor 05/10/2023
Rood = situatie na 05/10/2023