brussels_airport.jpg
© brussels_airport.jpg

Vlaanderen verwerpt voorstellen tot spreiding geluidshinder luchthaven

maa 11 jul 2022

De Vlaamse regering verwerpt de studie die de federale regering liet maken over de geluidshinder op en rond Brussels Airport. Het studiebureau dat het onderzoek uitvoerde, schoof negen scenario’s naar voren voor een betere spreiding van de geluidsoverlast. Maar volgens de Vlaams N-VA-minister Zuhal Demir en Ben Weyts betekent dat in zeven gevallen méér geluidshinder voor Vlaanderen.

 

Volgens de ministers is er in de studie geen sprake van een billijke spreiding van de geluidshinder die de luchthaven veroorzaakt en voldoet de studie daardoor niet aan het Vlaams regeerakkoord. De Vlaamse regering roept dan ook op tot overleg om een aantal zaken te herbekijken.

Het is nu de tweede keer dat de studie bijgewerkt moet worden. In 2019 werd een eerste versie van het onderzoek vernietigd door de rechtbank na een klacht van het Brussels Gewest. Vlaanderen wil nog niet meteen de juridische kaart te trekken, maar “als men evenwel koppig doorgaat en de Vlaamse voorstellen en bezorgdheden achteloos naast zich neerlegt, zullen we dat misschien wel moeten doen,” zegt Vlaams minister Ben Weyts aan De Standaard.