Vogelzangvijver in Melsbroek vervuild

din 2 maa 2021

In Melsbroek is de Vogelzangvijver vervuild.  De afgelopen dagen hing er een chemische geur en wandelaars zagen wit schuim op het water.

De eerste meldingen van vervuiling dateren van tien dagen geleden. Wandelaars lieten Natuurpunt Machelen-Vilvoorde-Steenokkezeel weten dat wit schuim in de vijver terechtkwam via een lozingspunt gelinkt aan de luchthaven. De gemeente werd meteen gecontacteerd.

“Het lijkt mij ook de-icing, vloeistof om vliegtuigen ijsvrij te maken, aan de geur af te leiden. Op de duur herken je dat. Ik denk dat we eerder naar de militaire luchthaven in Melsbroek", zegt burgemeester van Steenokkerzeel Kurt Ryon. “Het zou dus raar zijn dat het van Brussels Airport komt. Daar hebben ze intussen een volledig de-icingplatform met volledig gescheiden stelsel."

De luchthaven verzekert ook dat er geen incident was met de-icing de voorbije dagen en weken. Wat de precieze oorzaak is, wordt onderzocht. Bij Natuurpunt maken ze zich vooral zorgen om de bever die in het waterbekken leeft.