Herinrichting Ravaartstraat gestart: groenblauwe verbinding tussen Peutiesbos en Floordambos

1 maand geleden

De Ravaarstraat die de verbinding vormt tussen Peutiebos op de grens van Vilvoorde met Machelen en Floordambos in Steenokkerzeel wordt een recreatieve groenblauwe verbinding met aandacht voor het comfort van fietsers en wandelaars. De bestaande brug over de E19 wordt een bermbrug. Gemotoriseerd verkeer wordt tot eind dit jaar omgeleid.

Met het oog op waterbehoud wordt de Ravaarstraat een ontharde straat. De aannemer haalt daarvoor 8.000 vierkante meter asfalt weg, zodat er meer regenwater kan worden opgenomen. Aan de voet van de brug over de snelweg wordt een opgehoogde zone weer uitgegraven. Daardoor wordt het vroegere moeras hersteld. De bestaande poel wordt groter gemaakt en er komen drie nieuwe poelen met verschillende dieptes. Eén van die poelen wordt verbonden met de gracht. Via groenstroken trekt het regenwater sneller de bosbodem in.

Op de nieuwe bermbrug wordt één kant voorbehouden voor fietsers en voetgangers. De andere kant wordt vergroend, zodat dieren in de toekomst de E19 kunnen oversteken. Door een halfverhard pad langs de poelen krijgen fietsers en wandelaars een recreatief pad richting de Drie Kastelenstraat en het wandelpad door Floordambos. Er komen ook nieuwe bomen.

De realisatie van het project kost 1.900.000 euro en wordt gefinancierd door de VLM, de gemeente Steenokkerzeel, de stad Vilvoorde, subsidies van Blue Deal Vlaanderen en de provincie Vlaams-Brabant. De werken duren tot eind dit jaar. Er is tijdelijk een omleiding voorzien.