Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Wat verandert er in onze regio in het jaar 2015

Wat verandert er in onze regio in het jaar 2015

RINGtv wenst al zijn kijkers een ‘Zalig Kijkfeest en een Gelukkig Nieuwsjaar’. Maar wat verandert er allemaal in het nieuwe jaar in onze regio. RINGtv zet alvast enkele blikvangers op een rij.

Nieuwe brandweerzone

Vanaf vandaag vormen de brandweerkorpsen uit onze regio de zone Vlaams-Brabant West. De hervorming heeft heel wat voeten in de aarde gehad. Pas vorige week werd een akkoord bereikt over de werktijden. Die worden ingekort van 44 uren naar 38 uren.

Over de bijdrage die de gemeenten moeten betalen is het laatste woord in ieder geval nog niet gezegd. Het is de gouverneur die berekende hoeveel de 33 gemeenten van de nieuwe zone jaarlijks moeten betalen. De gouverneur hield daarbij rekening met onder meer het bevolkingsaantal en de aanwezigheid van een ziekenhuis en risicovolle bedrijven.  Maar onder meer Vilvoorde en ook een aantal Pajotse gemeenten hebben al geprotesteerd tegen de nieuwe verdeelsleutel.  

20 jaar RINGtv

Uw regionale zender mag dit jaar feesten. Op 1 maart 1995 presenteerde Dirk De Weert immers de allereerste nieuwsuitzending op RINGtv. Die 20ste verjaardag vieren we met een nieuwe look en een nieuwe programmatie. 

 

Provincie moet fors besparen

De provincie Vlaams-Brabant snoeit vanaf dit jaar fors in een aantal subsidies omdat ze jaarlijks 7,5 miljoen euro moet besparen. Onder meer de financiële steun voor nieuwe sociale woningen verdwijnt. Maar ook enkele culturele evenementen zoals het Kalmkunstfestival in Roosdaal krijgen geen subsidie meer en verdwijnen wellicht uit de culturele agenda.

Trajectcontroles in Leeuw, Lennik en Herne

Trajectcontrole op snelwegen gebeurt al langer. Maar sinds een jaar geleden worden er ook trajectcontroles uitgevoerd op gewestwegen. Vanaf dit jaar zal er wellicht ook trajectcontrole ingevoerd worden op de Lenniksebaan in Sint-Pieters-Leeuw, op de Van den Bosschestraat in Lennik en op de Steenweg op Asse in het Hernese gehucht Kokejane.   

Voorts komen er camera’s met nummerplaatherkenning in Kapelle-op-de,-Bos, Londerzeel, Meise, Sint-Pieters-Leeuw en Lennik. Die zullen opgesteld worden op de belangrijkste invalswegen en moeten de politie helpen bij het onderzoek naar misdrijven.

Restauratie basiliek Halle eindelijk voltooid

In mei 2015 zal de basiliek van Halle, na 20 jaar restaureren, opnieuw de deuren openen.  Paradepaardje wordt ongetwijfeld de Mariakapel die in de  oorspronkelijke 14-de eeuwse toestand gerestaureerd wordt.

Besparingen bij VZW De Rand

Door besparingen zal het magazine De Randkrant  vanaf dit jaar om de maand in de helft van de regio verdeeld worden. In januari verschijnt RandKrant helemaal niet. Om toch op de hoogte te blijven, heeft vzw De Rand de website nu vernieuwd en uitgebreid, met onder meer persoonlijke verhalen uit de negentien randgemeenten. Wanneer je je inschrijft op de nieuwsbrief wordt de RandKrant elke maand digitaal naar jou toegestuurd.

Halle en Vilvoorde smukken centrum op

Halle en Vilvoorde starten vanaf dit jaar met enkele werkzaamheden die het centrum moeten opwaarderen.  Blikvangers in Vilvoorde zijn de volledige herinrichting van de Leuvensestraat en een ondergrondse parking aan de Grote Markt.

In Halle worden de winkelstraten heraangelegd. Voorts wordt in Halle gestart met de vernieuwing van het kanaal. Er zullen vijf bruggen gebouwd worden over het kanaal.  Alle kaaien krijgen een facelift. En de sluizen van Halle en Lembeek worden afgebroken en verplaatst. 't Gaat om één van de grootste vernieuwingsoperaties uit de geschiedenis van de stad die in 2030 zal afgerond worden. Tot slot zal dit jaar ook de eerste steen gelegd worden van het zwembad dat al meer dan 100 jaar verwacht wordt.

Nog even op de tanden bijten in Liedekerke

De grote werkzaamheden aan het station van Liedekerke zitten op schema. Maar de hinder zal ook in 2015 nog voelbaar zijn. Pas in 2016 zal definitief het doek vallen over de werkzaamheden.

Geen pesticiden voor onderhoud parken, kerkhoven en bermen

Gemeenten mogen vanaf dit jaar geen pesticiden meer gebruiken voor het onderhoud van parken, kerkhoven, wegen en bermen. Ook scholen, ziekenhuizen, kinderdagverblijven en zorginstellingen mogen voor het onderhoud van hun terreinen geen pesticiden gebruiken

Nicole & Hugo stoppen ermee

2015 wordt ook het jaar van het afscheid van Nicole en Hugo uit Wemmel. Maar het afscheid van Vlaanderens populairste showbizzduo zal niet onopgemerkt voorbijgaan. Zo plannen Nicole en Hugo nog een nieuwe tournee.

Heel wat werkzaamheden

Ook in 2015 staan er heel wat werkzaamheden gepland. De langverwachte herinrichting van de Ninoofsesteenweg in Pepingen start eind januari. Vanaf dan wordt de Ninoofsesteenweg volledig afgesloten. Handelaars blijven bereikbaar, maar het doorgaand verkeer zal worden omgeleid via Edingen.

In Sint-Pieters-Leeuw wordt de Bergensesteenweg verkeersvlotter gemaakt en heraangelegd. Zo wordt de rijbaan verbreed ter hoogte van Ikea en er komt ook een brug over het kanaal op de grens van Drogenbos met Sint-Pieters-Leeuw. Dat moet de Bergensesteenweg en de omliggende woonwijken ontlasten van vrachtverkeer.