Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Werken aan Brusselse spoorwegen klaar

Werken aan Brusselse spoorwegen klaar

Goed nieuws voor de treinreizigers. De werken aan de Noord-Zuidverbinding in Brussel zijn achter de rug. Sinds gisteren verloopt het treinverkeer van, naar en door Brussel opnieuw normaal. "De werken waar nodig om een veilig treinverkeer te kunnen blijven garanderen", zegt Thomas Baeken van Infrabel.

De nieuwe wissels en seininrichting van Brussel-Zuid zijn sneller klaar dan verwacht. Alles samen zijn op en rond het zuidstation 170 wissels vernieuwd, 65 seinen en enkele honderden kilometers kabel. Sommige waren al 50 jaar oud. "De vervanging was nodig om een veilig en betrouwbaar treinverkeer te kunnen garanderen. Het nieuwe systeem is ook belangrijk om in de toekomst het Europese veiligheidssysteem ETCS (European Train Control System) te kunnen installeren", zegt Thomas Baeken van Infrabel.

Op dat systeem is het wel wachten tot en met 2025. ETCS houdt de maximumsnelheid en de maximale afstand in de gaten. "Het is een soort van cruise controle die voortdurend de snelheid van de treinen controleert. Eens het systeem uitgerold is, zal het Belgische spoornet tot de drie veiligste in Europa behoren", besluit Baeken.