Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Zenne komt na 150 jaar opnieuw boven water

 

Zenne komt na 150 jaar opnieuw boven water

Op de grens van Vilvoorde en Brussel komt na 150 jaar de Zenne opnieuw boven water. Over een lengte van 200 meter wordt de waterloop er opnieuw open gelegd. Volgens Leefmilieu Brussel komt dat de waterkwaliteit en biodiversiteit ten goede.

Langs de Vilvoordselaan in Haren wordt aan terrein vlakbij de Budabrug de Zenne na 150 jaar opnieuw zichtbaar. De waterloop werd midden 19de eeuw omgeleid en overkapt om onder meer overstromingen te voorkomen bij hoge waterstanden. Nu wordt de Zenne opnieuw opengelegd. “Het zal de kwaliteit van het water in de Zenne verbeteren”, zegt Benoît Willocx, directeur van Leefmilieu Brussel. “Daarnaast zal ook de biodiversiteit in de stad toenemen. Daarvoor werden de oevers heel natuurlijk aangelegd en zijn er muurtjes voorzien waar bijen en hagedissen zich opnieuw kunnen komen nestelen.”

Verder moet het opnieuw zichtbaar maken van de Zenne ook helpen in de strijd tegen de opwarming van de aarde. “Bij hevige regenval kan dit gebied overstromingen tegenhouden. Maar ook bij een hittegolf heeft het nut, want het is ook altijd frisser aan de kant van een rivier. Het is belangrijk dat we ons als stad aanpassen aan de veranderingen van het klimaat”, aldus Willockx.

Tot slot wordt over een lengte van meer dan 200 meter langs het Zeekanaal Brussel-Schelde nieuwe kademuren aangelegd. Een bedrijf dat actief is in de circulaire economie, zal die gebruiken om minimum 80.000 ton per jaar via de waterweg te vervoeren. Dat betekent zo’n 7.500 vrachtwagens minder op de Vilvoordselaan en Schaarbeeklei.

NET GEMIST

NET GEMIST

Nieuws

Beestig goed bezig! Afl.02

In ‘Beestig goed bezig’ bezoeken we mensen die zich inzetten voor het welzijn van de dieren. Dierenarts Peter Mievis geeft enkele tips hoe je het best een huisdier kan houden. En we gaan langs bij Pascale die een erkende Cattery heeft. Schattiger dan dit wordt het niet!

VIVA! Wijnen Vinea

VIVA! trekt naar Vinea in Eizeringen (Lennik). Bij de zussen Inge en Eva spat de liefde en de kennis voor wijnen ervan af. Hou alvast je agenda bij de hand, want binnenkort houden ze opendeurdagen.

Rondje Rand: In de Oude Smis van Mekinge

Dit weekend houden we halt 'In de Oude Smis van Mekingen', een landelijke herberg in Sint-Pieters-Leeuw. Naar verluidt bestaat deze kroeg al meer dan 165 jaar. Annie Stiens is de waardin van de vierde staat generatie en is nog lang niet van plan om er de brui aan te geven.

VIVA! Herfst Evolve Fashion Grimbergen

In VIVA! Herfst staat de volslanke mode centraal. Bij Evolve Fashion in Grimbergen zorgen Daphne en Pascale ervoor dat elke vrouw zich welkom voelt en elke klant zijn persoonlijkheid passend getoond wordt. Voorts krijg je heel wat tips, trends en meer info over hun modeshow mee.