Capaciteitsmonitor bevestigt stijgend plaatstekort in onderwijs Vlaamse Rand

vrij 9 okt 2015

De 'capaciteitsmonitor voor het basis- en secundair onderwijs' die donderdag bekend gemaakt werd, bevestigt volgens Vlaams parlementslid Jo De Ro (Open Vld) dat er zowel in het basis- en in het secundair onderwijs in de Vlaamse Rand de komende jaren grote tekorten dreigen.  Er moet dus dringend geïnvesteerd worden in extra capaciteit.

Bij de evolutie van de vraagprognose in het basisonderwijs voor 2020-2021 zitten verschillende steden en gemeenten uit de Vlaamse rand bij de sterkste stijgers. Zo zal Grimbergen geconfronteerd worden met 597 bijkomende leerlingen (+18,3 procent). Voor Affligem en Sint-Pieters-Leeuw is dat respectievelijk +239 (+17,7 procent) en +439 (+16,2 procent).

In secundair onderwijs werd nog niet geïnvesteerd

Ook in het secundair onderwijs worden voor de Rand tegen 2020-2021 hoge toenames voorspeld: Tervuren (+19,1 procent), Asse (+22,1 procent), Zaventem (+27,1 procent) en Opwijk (+23,7 procent). Vlaams parlementslid Jo De Ro uit Vilvoorde wijst er bovendien op dat de onderzoekers ook nu weer de bevolkingsaangroei in deze regio onderschatten. Het capaciteitsprobleem in het onderwijs zal de komende jaren bijgevolg nog hoger liggen.

"Het is crucuaal dat zowel de Vlaamse regering als alle gemeenten en steden met deze monitor aan de slag gaan. Lokale besturen kunnen best inschatten waar er lokaal moet worden bijgebouwd, terwijl de Vlaamse overheid hiervoor de middelen moet voorzien. Zeker wat betreft het secundair onderwijs moeten er middelen bijkomen. Tot vandaag werd daar nauwelijks geïnvesteerd in bijkomende capaciteit", aldus De Ro. 

Toename van anderstalige leerlingen uit Brussel

De Vilvoordenaar wijst ook op de toename van het aantal Brusselse kinderen dat buiten het gewest onderwijs gaat volgen. Het gaat hierbij vooral om kinderen die het Nederlands niet als thuistaal hebben. "Ook de leerkrachten moeten dus extra worden ondersteund in het omgaan met de steeds groter wordende taaldiversiteit binnen de schoolpopulatie", besluit De Ro.