inbraak.png

Woninginbraken in regio met kwart gestegen in 5 jaar tijd

din 3 nov 2015

Het aantal woninginbraken in Halle-Vilvoorde is de voorbije vijf jaar met een kwart gestegen. Het aantal gestolen auto’s daalde dan weer met een vijfde. Kamerlid Kristien Van Vaerenbergh (N-VA) uit Lennik vraagt de politiezones meer in te zetten op camera’s met nummerplaatherkenning.

N-VA-parlementslid Kristien Van Vaerenbergh vroeg de cijfers op bij minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. “Wat woninginbraak betreft,  was er tussen 2010 en 2014 een stijging  van 24 procent voor het arrondissement Halle-Vilvoorde. De zwaarst getroffen regio is het Pajottenland waar in Pepingen, Herne, Lennik en Ternat het aantal woningbraken over vijf jaar meer dan verdubbelde en in Bever en Galmaarden zelfs verdrievoudigde. Ook zo in Opwijk en Londerzeel, met respectievelijk een verdubbeling en verdrievoudiging van het aantal woninginbraken gedurende de laatste vijf jaar. In Zemst, Wezembeek-Oppem en Vilvoorde was er een significante afname van het aantal woninginbraken”, zegt Kristien Van Vaerenbergh, “goed nieuws is wel dat voor de hele regio Halle-Vilvoorde ten aanzien van 2013 een daling van 11 procent zich manifesteerde voor 2014. “

Minder auto’s gestolen, maar meer inbraken in auto’s

Wat diefstal uit of aan een voertuig betreft, was er de afgelopen 5 jaar een stijging van 4 procent in onze regio. “De toename was het sterkst in Wezembeek-Oppem (+139%, meer dan verdubbeld). Londerzeel (+89%) en Galmaarden (+80%) vervolledigen de top 3. Slechts 10 van de 35 gemeenten in Halle-Vilvoorde kenden een afname van diefstallen aan of uit voertuigen gedurende de laatste vijf jaar. In het kleine Bever werden vorig jaar geen feiten geregistreerd. Verder was er een afname in Kapelle-op-den-Bos, Vilvoorde, Pepingen, Liedekerke, Steenokkerzeel, Zemst, Zaventem, Drogenbos en Machelen”, aldus Van Vaerenbergh.

De laatste vijf jaar werden in de regio een vijfde minder auto’s gestolen. Maar in 2014 waren het er wel al weer 9 procent meer dan in 2013. In 2014 werd het grootste aantal autodiefstallen geregistreerd in de gemeente Zaventem (53) op de tweede en derde plaats gevolgd door respectievelijk Dilbeek (36) en Vilvoorde (35).

Meer camera’s en volwaardig parket

“Enerzijds moet er verder volop worden ingezet op preventie om diefstallen te voorkomen”, vindt Van Vaerenbergh, “ik denk daarbij aan campagnes als ‘1-dag-niet’ en de algemene diefstalpreventie die de politie aanbiedt. Daarnaast moet meer ingezet worden op het gebruik van camera’s met automatische nummerplaatherkenning. Zo’n camera’s zijn niet enkel nuttig voor het opsporen van onverzekerde wagens of het innen van onbetaalde belastingen of boetes, ze kunnen ook actief ingezet worden in het sporenonderzoek bij inbraken.”

Maar er moet nog meer gebeuren volgens Van Vaerenbergh. “Alle feiten moeten ten onderzocht worden. Ik vind het wel jammer dat het parket Halle-Vilvoorde voorlopig geen eigen labo heeft en een beroep moet doen op de labo’s van Brussel , Leuven en Dendermonde.”

Minister Jambon beloofde in het verleden de uitbouw van een eigen labo bij de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) van Asse. Dat zou moeten gerealiseerd worden tegen 2017.