13 bibliotheken uit Noordrand slaan de handen in elkaar

don 22 feb

In de bibliotheek van Londerzeel is de Regiobib Noordrand voorgesteld. Wie lid wordt van één bib in de Noordrand wordt voortaan automatisch lid van alle 13 bibliotheken van die regio. In al die gemeenten kan je ook gratis materiaal lenen aan dezelfde voorwaarden. Met 1 lidmaatschap heb je dus toegang tot honderdduizenden boeken en bibliotheekmaterialen. En het startschot is gegeven voor de Jeugdboekenmaand.

Londerzeel, Merchtem, Kapelle-op-den-Bos, Opwijk, Wemmel, Meise, Grimbergen, Vilvoorde, Kampenhout, Machelen, Asse, Zaventem en Steenokkerzeel, het maakt niet uit in waar je boeken gaat lenen want vanaf nu vormen de bibliotheken van die gemeenten samen de Regiobib Noordrand. Voor de lezer betekent dat een veel breder aanbod, maar ook voor de bibliotheekmedewerkers heeft het niets dan voordelen.

Greet Segers, Schepen van bibliotheek Londerzeel: “Het zal een eenvoudiger systeem zijn en gebruiksvriendelijker, kortom: een veel vlottere samenwerking. Bibliotheken kunnen bij mekaar dingen ontlenen op vraag van de burger wat het ook veel efficiënter maakt zonder dat er allerhande administratieve regeltjes. Het zal ook gemakkelijker zijn financieel, ze kunnen alles beter opvolgen en ze moeten maar op één plek een boete betalen ook al is die oorspronkelijk in een andere bibliotheek van het net gecreëerd.”

De drijvende kracht achter de Regiobib, het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Cultuur Noordrand, koos niet toevallig dit moment om het initiatief voor te stellen want ook het startschot van de jeugdboekenmaand is gegeven.

Philip Roosen, voorzitter Cultuur Noordrand: “We proberen tijdens de Jeugdboekenmaand het lezen onder de aandacht te brengen van de kinderen, vooral dan van het derde leerjaar. We hebben daarvoor een aantal activiteiten ontwikkeld. Uniek dit jaar is dat we een nieuw ganzenspel hebben dat in de klas kan gebruikt worden spelenderwijze de auteurs en de boeken al een beetje te leren kennen.”

In de Jeugdboekenmaand zijn er een tiental auteurslezingen die op idyllische plekken in de 13 gemeenten van de Noordrand plaatsvinden. de Jeugdboekenmaand wordt voortgezet tot in de paasvakantie met een aantal workshops rond theater, improvisatietheater en zang.