afschakelplan2.jpg

Duidelijkheid over welke straten getroffen worden bij een stroomonderbreking.

din 23 sep 2014

Netbeheerders Eandis, Infrax en Sibelga hebben vandaag bekendgemaakt welke straten worden afgeschakeld bij een mogelijk stroomtekort. Op de website van de netbeheerders kan je de lijst per provincie en per gemeente terugvinden. Dat de vraag naar die informatie groot is bleek vanmiddag al toen de website van Eandis crashte als gevolg van de massale belangstelling.

Als zich in ons land deze winter een stroomtekort voordoet, zal op bepaalde plaatsen letterlijk het licht uitgaan. Eerder raakte al bekend welke gemeenten getroffen zouden worden, nu maken de netbeheerders per provincie ook bekend om welke straten het zou gaan. “Daarmee willen we tegemoet komen naar de vraag voor meer duidelijkheid”, zegt Simon Van Wijmeersch van Eandis.

De gemeenten en straten worden onderverdeeld in een aantal schijven, van 1 tot en met 6. Bij een stroomtekort zal men in principe een eerste schijf afschakelen.  “Mocht dat onvoldoende zijn, zal men overgaan tot een volgende schijf.  Maar dat zijn beslissingen die dan door de verantwoordelijke minister beslist worden”, aldus Eandis. 

Er komt een rotatiesysteem om te vermijden dat steeds dezelfde straten zouden worden getroffen. Verder merkt Eandis ook op dat het stratenplan niet definitief vastligt.  Zo kan het zijn dat, bijvoorbeeld bij een defect aan een kabel de straat door een andere stroomcabine wordt gevoed en men geen gevolgen zal ondervinden van een eventuele afschakeling.

Wie de plannen in detail bekijkt, zal merken dat een aantal gemeenten geen enkele hinder ondervinden wanneer het afschakelplan in werking treedt. Concreet gaat het om de gemeenten Drogenbos, Galmaarden, Halle, Herne, Pepingen, Machelen, Vilvoorde en Wemmel. Andere gemeenten zouden dan slechts heel beperkt worden getroffen. In Gooik en Steenokkerzeel zou slechts 1 straat zonder stroom vallen, in Grimbergen en Kampenhout 4.

Voor meer vragen kan men terecht op de website van Eandis  (www.eandis.be), Sibelga (www.sibelga.be) of Infrax (www.infrax.be)