Kapel Vlezenbeek met schepenen Veerle Seré en An Speeckaert

Kapel in Vlezenbeek krijgt volledige restauratie

zon 31 maa

Het gemeentebestuur van Sint-Pieters-Leeuw investeert in de volledige restauratie van de beschermde kapel van Vlezenbeek op de Postweg. De eeuwenoude kapel Onze-Lieve-Vrouwe ter Nood, gelegen op de hoek van de Postweg en de Kapellestraat, kreeg onlangs de erkenning van 'vastgesteld onroerend erfgoed' van het agentschap Onroerend Erfgoed.

An Speeckaert, schepen van Erfgoed: “Het is onze doelstelling om deze werken tegen de viering van 15 augustus 2024 volledig klaar te hebben zodat de kapel weer in haar volle glorie kan schitteren tijdens de festiviteiten ter gelegenheid van Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart. We engageren ons om de nodige renovatiewerken te doen en het nadien goed te onderhouden.”

Volgens historische bronnen werd de kapel opgericht door een kanunnik uit Anderlecht in het jaar 1597. Hoewel het bouwwerk van onschatbare waarde is voor de gemeenschap, is het aan restauratie toe.

Een recent inspectierapport van Monumentenwacht wijst erop dat renovatiewerken dringend nodig zijn. Het dak, de draagstructuur, het interieur, het schrijnwerk en de omgeving van de kapel vereisen restauraties om de historische integriteit te behouden.

Veerle Seré, schepen van Erediensten: “De restauratie van deze kapel is ook voor de parochie ‘OLV ten Hemel Opgenomen’ waardevol met op 15 augustus jaarlijks een openluchtmis. De parochie kende tot begin jaren 1960 zeker 6 of 7 verschillende processies die van de OLV-kerk vertrokken. Deze van 15 augustus was gekend als de grote processie en draaide de rollen om. De restauratie draagt zo ook bij om deze traditie bij deze mooie kapel verder te zetten”.