Amanduskerk Strombeek wordt bieb en kerk

Kerk wordt bibliotheek met plaats voor bezinning en liturgie: “Inwoners mogen meedenken over invulling”

don 11 apr

De kerkfabriek van Strombeek-Bever (in Grimbergen) kondigt een vernieuwende stap aan in de bestemming van de Sint-Amanduskerk. Het kerkgebouw wordt een gedeelde ruimte voor liturgie voor de katholieke geloofsgemeenschap en een inspirerende bibliotheek. Iedereen mag meedenken over de invulling hiervan tijdens een inspraakavond op dinsdag 16 april.

“We zijn al een heel traject doorlopen”, zegt voorzitter van het Centraal Kerkbestuur Marc Jaspers. “Het is door intensief overleg dat we een akkoord konden sluiten met het gemeentebestuur. Dit akkoord maakt een nevenbestemming in de kerk van Strombeek-Bever mogelijk.” Met de nevenbestemming slaat de Kerkfabriek twee vliegen in één klap: het kerkgebouw wordt behouden voor de erediensten en krijgt tegelijkertijd met de invulling als bibliotheek een nieuwe, rustige, functie.

In een volgende fase wordt nagedacht over de invulling van de liturgische ruimte. De misvieringen lokken gemiddeld zo'n 80 mensen, maar de deur staat open voor alle geïnteresseerden die een band hebben met Strombeek-Bever. “Dit traject wordt begeleid door de gespecialiseerde firma Kapittel. De kerk zal dus effectief worden ingedeeld in een ruimte voor de bibliotheek en een plaats voor liturgie, met ook een aparte ingang. Om dat nu vorm te geven, vragen we aan de inwoners van Strombeek om hierover mee na te denken,” aldus Jaspers.

“De effectieve uitvoering van het project, is voor de iets langere termijn. Er zijn heel wat werken nodig, zoals het herstel van de monelen, zeg maar de boogstructuur in het dak. Omdat er beton tussen de bogen loskomt en er stukken naar beneden kunnen vallen, kan een deel van de kerk al twee jaar niet worden gebruikt. Die zone is afgespannen en mag niet worden betreden.”

Er is ook nog een ontwerp nodig voor de renovatie van het gebouw. De gemeente lanceerde daarom een wedstrijd voor architecten. "51 ontwerpteams en architecten dienden hun kandidatuur in," weet Jaspers. "Dit najaar volgen er selectierondes en wordt er een team aangesteld dat zal instaan voor de integratie van de bieb binnen de historische context van de kerk."

Marc Jaspers aan de Amanduskerk in Strombeek-Bever