Schepencollege Beersel met vuilzakken in de hand

Schepencollege Beersel wil GFT-afval vanaf 1 april wekelijks ophalen

zat 23 maa

Beerselnaren sorteren almaar beter, maar gooien nog te veel GFT-afval in de restafvalzak. Dat blijkt uit een sortyeeranalyse van afvalintercommunale Intradura. De gemeente Beersel wil meteen acties koppelen aan de resultaten en vanaf 1 april het GFT-afval wekelijks ophalen.

In het najaar van 2023 analyseerde Intradura anoniem, maar grondig de restafvalzakken in Beersel. Een sorteeranalyse geeft een goed zicht op de samenstelling van het restafval.

Uit de sorteeranalyse van het najaar 2023 blijkt dat 39,5 procent afval niet thuis hoort in de restafvalzak. De grootste fractie blijkt met 23 procent GFT-afval te zijn. Een gemiddelde restafvalzak weegt 6,03 kilo, waarvan 1,4 kilo afval GFT bleek te zijn.

Er is wel een significante verbetering in het sorteergedrag van Beerselnaren gemeten. Tegenover 2021 zit er 21 procent minder recycleerbare stoffen in de restafvalzak. Het GFT-afval in de restafvalzak daalde met 13 procent tegenover 2021. Ook het voedselverlies daalde, met 6 procent. Er zit gemiddeld 0,84 kilo voeding in de restafvalzak.

Schepen van Milieu Jos Savenberg: “Het gemeentebestuur wil alle Beerselnaren feliciteren met deze inspanningen. Maar we kunnen met z’n allen nog beter. Ondanks een daling is het aandeel GFT in de restafvalzak nog altijd te groot. Daarom stelt het schepencollege voor om de GFT-ophaling vanaf 1 april wekelijks te organiseren.”