iaido.jpg

Zelfcontrole met zwaarden in Ternatse iaidoclub

vrij 5 feb 2016

Judo en karate zijn Oosterse gevechtsporten die u wellicht kent. Maar kent u iaido al? We trokken naar een club in Ternat om het uit te zoeken. En wat blijkt? De sleutelwoorden bij iaido zijn zwaard en zelfcontrole.

Iaido is een minder bekende Oosterse gevechtssport, afgeleid van de krijgskunst van de Japanse samoerai. "Iaido bestaat uit vier basisprincipes", vertelt Jean Trambloy, de voorzitter van Sakura Budokan Ternat, "en dat zijn het trekken van het zwaard, nukitske, het snijden van de tegenstander, de ingebeelde tegenstander, kiritske. Dan hebben we ook het afzwiepen van het bloed, dat is shiburi. En dan hebben we noto, het wegsteken van het zwaard, wat ook heel sereen moet gebeuren."

Eind oktober haalde ons land enkele medailles op het EK Iaido in Berlijn. In het nationaal team zitten enkele leden van twee clubs uit de regio: Sakura Budokan uit Ternat en ShinbuKan uit Affligem.

Iaido lijkt makkelijk, maar vergis je niet. De slagen moeten zuiver en snel zijn, om het zwaard daarna sereen weg te steken. Daarbij moet een iaidoka ook de hele tijd denken aan zijn lichaamshouding.