Meise dreigt met terugschroeven subsidies door fusie KSC Wolvertem met FC Merchtem

8 jaar geleden

Het gemeentebestuur van Meise is niet te spreken over de geplande fusie tussen eersteprovincialer FC Merchtem en vierdeklasser KSC Wolvertem. Meise werd niet bij de gesprekken betrokken en dreigt er nu mee om de subsidies voor de jeugdwerking bij te sturen. 

Door de fusie zal het eerste team in het Wolvertemse Frans Lathouwersstadion spelen, terwijl het zwaartepunt van de jeugdopleiding in het Merchtemse sportcomplex Dooren zal liggen. Beide besturen zullen omgevormd worden tot één gezamenlijk en groter bestuur. De nieuwe fusieclub zal een van de grootste clubs in de regio worden.

Maar het gemeentebestuur van Meise voelt zich buitenspel gezet en betreurt dit. "De sportraad had ook liever een fusie gezien tussen KFC Meise en Wolvertem", zegt voorzitter Cees Boer van de Sportraad van Meise. "Zowel het gemeentebestuur als de schepen, als de sportraad zijn buiten de gesprekken gehouden. Maar het is wel zo dat de gemeente eigenaar is van de sportvelden van SC Wolvertem. En nu beslissen zij om te fuseren met Merchtem, en de jeugdwerking op Merchtem te concentreren waar een extra synthetisch grasveld komt. Dat getuigt van weinig respect voor het gemeentebestuur van Meise. Uiteindelijk wordt er via de sportraad jaarlijks 3.000 tot 4.000 euro aan impulssubsidies voor de jeugdwerking van SC Wolvertem gegeven. Dit moeten we herbekijken, want hoe kan je dit nu rijmen met het feit dat de club allicht ook in Merchtem jeugdsubsidies krijgt. We weten dat Wolvertem ook al lang vragende partij is voor een synthetisch veld, maar de gemeente heeft hiervoor blijkbaar de middelen niet. KFC Meise heeft destijds wel een synthetisch plein gekregen, maar we betreuren dat er een fusie buiten Meise plaatsvindt. Het was beter dat Wolvertem en Meise in dezelfde gemeente fuseerden. De fusie van Wolvertem met Merchtem ligt dus heel moeilijk, en daarover is het laatste dus nog niet gezegd", aldus Boer.

"We zijn zeker niet tegen de jeugdwerking van KSC Wolvertem", gaat schepen van Sport Wim Verbeke (CD&V) verder. "Maar het bestuur van de nieuwe fusieclub moet wel weten dat het gemeentebestuur van Meise subsidies geeft voor jeugdwerking binnen de gemeente. Hoe kan je dat nu verantwoorden als de jeugd wegtrekt naar de pleinen van FC Merchtem 2000. Bovendien is er een praktisch probleem: veel jeugdspelers van Wolvertem komen met de fiets vanuit de wijken rondom het Lathouwersstadion. Als ze nu zes kilometer verderop moeten fietsen via gevaarlijke steenwegen, dan is dit geen vooruitgang. Ik betwijfel of de ouders dit gaan waarderen", besluit Verbeke.

Voorzitter Jan Lathouwers van KSC Wolvertem reageert: "We hebben inmiddels een brief geschreven aan het gemeentebestuur van Meise dat de twee besturen van Wolvertem en Merchtem, die op zich een eigen werking hebben, de fusie zijn overeengekomen. Wij huren de velden van de gemeente, en wensen dit te blijven doen. Op het dreigement om de jeugdsubsidies te verminderen, ga ik nu niet antwoorden, want ik wil eerst zien hoe de gemeente verder reageert", aldus Lathouwers.