Geen algemeen vuurwerkverbod

Stijgend verbod op vuurwerk afsteken met oudjaar

din 12 dec

In meer dan de helft van de Vlaamse steden en gemeenten is het verboden om met oudjaar vuurwerk af te steken. In onze provincie vaardigen hoe langer hoe meer gemeenten dat verbod uit. Op sommige plekken kan het wel, mits het indienen van een aanvraag en de expliciete goedkeuring van het bestuur. Oscare vzw, het nazorgcentrum voor mensen met brandwonden beveelt aan vuurwerk overal te verbieden.

“Ondanks de erkende gevaren, blijkt vuurwerk nog altijd diepgeworteld in de Vlaamse traditie te zitten,” klinkt het bij Oscare vzw. Dat terwijl de gevaren gekend zijn: “Jaarlijks raken mensen verbrand, zijn dieren in paniek en ontstaan er branden door vuurwerk. Toch is 1 op de 2 Vlaamse gemeenten zich daar nog niet van bewust,” zegt de organisatie. Sommige situaties zijn ook Kafkaiaans. Zo mag je in Zemst geen vuurwerk afsteken, maar steek je de Tervuursesteenweg over naar Mechelen, dan is er geen probleem en mag het wel. Ook de burgemeester van Bever laat weten dat je in zijn gemeente niet zomaar vuurwerk mag afsteken. Eerdere berichtgeving daarover insinueerde dat wel, maar ook in Bever is dux expliciete toestemming nodig.

 In onze regio mag nergens zomaar vuurwerk worden afgestoken, ook niet in de gemeente Bever, hoewel overzichten in andere media dat wel zeiden. Die lijsten vermelden ook dat je in Dilbeek op aanvraag vuurwerk mag afsteken, maar ook dat is niet het geval. "Vuurwerk is in Dilbeek verboden", zegt burgemeester Willy Segers. "Er is slechts één uitzondering en dat is het vuurwerk tijdens de jaarmarkt. Dat wordt georganiseerd door de gemeente met een professionele organisatie, veilige perimeters voor publiek en gebouwen, aanwezigheid van brandweer en een duidelijke voorafgaande communicatie voor buurtbewoners en eigenaars van dieren."