Provinciaal voetbal wordt gesplitst

don 17 sep 2015

Het provinciaal voetbal in Brabant staat voor een grote hervorming. Tot nu toe spelen Waals-Brabantse, Brusselse en Vlaams-Brabantse ploegen nog tegen elkaar. Maar vanaf volgend seizoen kan dat niet meer. De competitie van tweede tot vierde provinciale wordt dan gesplitst in een Nederlandstalige en een Franstalige competitie.

Het provinciaal voetbal is al jaren opgesplitst in een Nederlandstalige en een Franstalige zuil, behalve in onze regio. De ploegen uit de oude provincie Brabant, met Vlaams-Brabant, Brussel en Waals-Brabant, spelen tot op vandaag in dezelfde competitie. Maar vanaf volgend seizoen komt daar verandering in.  “We moeten ons aanpassen aan de hervorming van het amateurvoetbal en we gaan van de gelegenheid gebruik maken om onze organisatie vanaf tweede provinciale op te splitsen in Nederlandstalige en een Franstalige competitie”, verduidelijkt Luc Verdood, voorzitter van het Provinciaal Comité Brabant. 

Wat verandert er concreet?

In eerste provinciale blijft alles bij het oude. Maar vanaf tweede provinciale worden er twee reeksen gemaakt. “Twee reeksen Nederlandstalige ploegen en een reeks Franstalige ploegen. In die laatste reeks zullen dus de clubs uit Waals-Brabant en wellicht ook Brussel zitten”, aldus Verdood.

Na dit seizoen is het dus gedaan met alle derby's tussen Vlaams-Brabantse en Brusselse of Waals-Brabantse clubs. Het is wel nog maar een plan, dat nog moet goedgekeurd worden door alle clubs op een algemene vergadering. “Als er groen licht gegeven wordt heeft dit uiteraard een weerslag op de reeksen en op de dalers en de stijgers. Maar we hebben hiervoor een formule uitgedokterd. Ik denk dat alle ploegen daarmee akkoord zullen gaan want kort gezegd zullen er geen supplementaire dalers zijn, alleen supplementaire stijgers”, besluit Verdood.