Grote loods met asbestdak uitgebrand in Drogenbos

maa 11 aug 2014

Een zware brand heeft de voorbije nacht een grote loods in Drogenbos in as gelegd. Er vielen geen gewonden, maar de schade is groot. Buren moesten ramen en deuren sluiten omdat de rook asbeststof van het brandende dak bevatte.

Het was een automobilist op de Brusselse Grote Ring die rond 1u ’s nachts een grote rookpluim opmerkte ter hoogte van Drogenbos. Hij belde meteen de brandweer die de vuurhaard kon lokaliseren in de industriezone Dorent. Daar stond een garageloods in lichterlaaie.  Naast Halle werden ook de korpsen Brussel, Lennik en Asse opgetrommeld. 

Tijdens het blussen ontdekten de brandweermannen asbest in het dak.  Roland Speltens, politiecommissaris Zone Rode bevestigt : “In het gedeelte dat afgebrand is, zat het dak vol met asbest. Het gevolg was een enorme rookwolk die richting Ruisbroek dreef”.

Daarom stuurde de politiezone Rode politiepatrouilles uit om de buurtbewoners te verwittigen. De meeste mensen waren aan het slapen, maar via de luidsprekers  in de combi kon de politie de mensen duidelijk maken dat ze ramen en deuren moesten sluiten. De rookontwikkeling nam door de regen en de bluswerkzaamheden snel af, waardoor er na korte tijd geen gevaar meer was voor de omliggende woonwijken.

De hele site zal nu opgeruimd worden door gespecialiseerde diensten.  Het parket Halle-Vilvoorde stelde een branddeskundige aan om de oorzaak van de brand te onderzoeken.