Creativiteit hield ons hoofd boven water

maa 21 sep 2015

Zondag was het de 'Dag van de Landbouw'. Een sector die het de laatste jaren alsmaar moeilijker heeft. Getuige daarvan de recente boerenbetogingen. Ook fruitteler Raf Van Der Meulen uit Lennik ondervindt de problemen in de sector, maar probeert die op zijn manier op te lossen. 

In 1998 nam Raf Van Der Meulen samen met zijn vrouw het familiebedrijf over. Vandaag heeft de fruitteler in totaal 12 hectare boomgaarden. “We zijn bewust kleinschalig. Het aanbod is immers veel te groot. Zeker wat betreft de appelen. De peren daarentegen kennen een nieuwe opmars door de export die opnieuw is toegenomen. Daar kunnen we elk jaar wel van leven”, vertelt ons Raf Van der Meulen. 

Maar dat was tijdens de Russische boycot van de peren vorig jaar wel even anders. Door de tegenvallende marktprijzen, begonnen Raf en Hadewijch hun producten zelf te verkopen. “We hebben toen zelf een winkeltje geopend. De prijzen hier zijn goedkoper dan in de winkel”, aldus Hadewijch Rauwoens. Voor de bezoekers was de Dag van de Landbouw de ideale gelegenheid om een kijkje achter de schermen te nemen én natuurlijk ook om te proeven van al dat lekkers. Een uitgebreid sfeerverslag krijg je maandag in het nieuws.