ruyslinck5.jpg

Schrijver Ward Ruyslinck (Meise) overleden

zat 4 okt 2014

In Meise is schrijver Ward Ruyslinck overleden.  Hij was 85.  ‘Wierook en tranen’ en ‘De ontaarde slapers’ waren zijn grootste successen. 

Ward Ruyslinck werd geboren in 1929 in Berchem als Raymond De Belser.  Zijn doorbraak kwam er in de jaren ’50 met ‘De ontaarde slapers’ en ‘Wierook en tranen’, twee aanklachten tegen de oorlog.  Ook ‘Het reservaat’  werd een klassieker die in de jaren ’60 en ’70 steevast op de verplichte literatuurlijst stond van middelbare scholen.

Ruyslinck kreeg voor zijn werk onder meer de Prijs voor Letterkunde van de Vlaamse provincies voor ‘Het Reservaat’ (1967) en de Europaliaprijs voor literatuur (1980). 

Sinds zijn huwelijk met kunstenares Monika Macken in ’92 woonde Ruyslinck in Meise.  Daar reikte de gemeente en cultuurcentrum De Muze sinds 2006 tweejaarlijks de Ruylinckprijs uit, een prijs voor kortverhalen. 

Gisteren overleed hij in een rusthuis in Meise aan de gevolgen van Alzheimer.

In 2003 had Geert Vanhassel in het cultuurmagazine 'Kunst en Vliegwerk' een uitgebreid interview met Ward Ruyslinck naar aanleiding van de heruitgave van zijn novelle 'De Stille Zomer'.  Het werd zijn laatste publicatie.   Klik op de foto voor de volledige reportage.

[[{"type":"media","viewmode":"mediaoriginal","fid":"21140","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"348","width":"625"}}]]