Kunst in de Troost

24ste editie Kunst in de Troost zamelt opnieuw geld in voor renovatie basiliek

don 11 apr

Zaterdag opent de jaarlijkse expositie Kunst in de Troost in Vilvoorde. Het is de 24ste editie van een verkooptentoonstelling ten voordele van de renovatiewerken aan het eeuwenoude karmelietessenklooster en de basiliek Onze -Lieve-Vrouw van Troost. Twintig kunstenaars exposeren en verkopen hun werk in de tuin en de kloostergebouwen, die slechts één keer per jaar toegankelijk zijn voor het publiek.

Al meer dan 550 jaar zijn de karmelietessen aanwezig in Vilvoorde, maar je ziet ze zelden. Het klooster dat ze stichtten in 1469 is een slotklooster. De Vilvoordse karmelietessengemeenschap is trouwens wereldwijd de oudste die nog bestaat. Maar zaterdag ontmoet je mogelijk toch enkele kloosterzusters, want dan begint de jaarlijkse tentoonstelling Kunst in de Troost, een initiatief van de Vriendenkring van de Troost. “We willen er de zusters karmelietessen ondersteunen door fondsen te werven voor de renovatie van de basiliek. En we willen de Troost bekend maken bij een groter publiek”, licht Eric Meyvis, voorzitter van de Vriendenkring van de Troost toe.

De volledige opbrengst van de verkooptentoonstelling gaat dus naar de karmelietessen. “Ondertussen verzamelden we al genoeg fondsen om de daken te vernieuwen, maar er staat nog veel op het programma. Zo moet er ook nog asbest verwijderd worden.”

Kunst in de Troost vindt komende zaterdag en zondag plaats vanaf 14 uur. Ook volgend weekend en op maandag 22 april, tijdens de Vilvoorde Jaarmarkt is de expo gratis toegankelijk.