orianne.png

Londerzeel eert het werk van juffrouw Orianne

din 1 okt 2019

De Geschied- en Heemkundige Kring van Londerzeel stelde afgelopen weekend het boek 'Het liefdadigheidswerk van Mademoiselle Orianne' voor. Juffrouw Orianne was een gedreven maar eigenzinnige dame uit Londerzeel die er ondanks heel wat tegenwerking in slaagde om honderden gesneuvelde soldaten een waardig graf te geven.

Het boek is van de hand van Joris Saerens, Fons Moeyersons en Emiel De Clock. "Jeanne Orianne kwam uit een ultraconservatief katholiek Franstalig milieu van de oud-bourgoisie. Zij vond het moreel verwerpelijk dat tijdens de 1ste Wereldoorlog op het slagveld bleven liggen", vertelt auto Emiel De Clock.

Na de oorlog begint Orianne met eigen middelen Belgische gesneuvelden te identificeren en te herbegraven. Ze trekt naar onder meer de slagvelden van Londerzeel, Eppegem en Zemst om soldaten een laatste rustplaats te geven.

"Vandaag op 1 oktober is het 100 jaar geleden werd het monument aan de Blauwenhoek, ook initiatief van Orianne. De ideale gelegenheid voor Londerzeel om haar te herdenken en haar werk te eren. Tot 3 oktober kan je in het Gemeenschapscentrum Gerard Walschap een tentoonstelling bezoeken over vrouwen in de Groote Oorlog, waar ook het werk van Orianne aan bod zal komen", besluit De Clock.