Ternat bestrijdt Aziatische hoornaar met gratis lokpotten

woe 28 feb

Het gemeentebestuur van Ternat zet samen met vzw Imkers van het Pajottenland een actie op poten om de Aziatische hoornaar te bestrijden. Er worden 250 selectieve vallen of lokpotten verspreid onder de inwoners. Door die vallen uit te zetten, worden de ontwakende koninginnen gevangen. Zo worden zoveel mogelijk potentiële nesten van Aziatische hoornaars voorkomen.

De vallen zijn specifiek ontworpen om Aziatische hoornaars te vangen. “Andere insecten die in de val zouden vliegen, geraken veilig weg,” licht schepen van Milieu Geert De Feyter toe. “De val is effectief, milieuvriendelijk en zorgt voor een doeltreffende bestrijding van Aziatische hoornaars.”

De lokpot moet gevuld worden met een mengeling van 1/3 witte wijn, 1/3 blond bier en 1/3 suiker. Daarna moet de pot op ooghoogte gehangen worden in de buurt waar vorig jaar een nest van Aziatische hoornaars was of bijenkasten staan.

Inwoners van Ternat die een lokval willen plaatsen, kunnen die op donderdag 7 en vrijdag 8 maart tijdens de openingsuren van het gemeentehuis gratis ophalen. In de bibliotheek worden op zaterdag 9 maart tussen 10 en 13 uur ook vallen verspreid.