De kruin van een boom

Vlaamse Rand wordt groener: Meer dan 10 ha nieuwe natuur gecreëerd in 2023

don 18 apr

Vorig jaar zijn er 15.800 bomen geplant in de Vlaamse Rand. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Inez De Coninck (N-VA) opvroeg. In het totaal werd zo meer dan 10 hectare nieuwe natuur gecreëerd, waaronder specifiek 1,5 hectare natte natuur.

Sinds 2012 worden groene initiatieven in de Vlaamse Rand gestimuleerd via de projectoproep Groene Rand. In 2020 kreeg dat project van het Agentschap Natuur en Bos een nieuwe financiële impuls door extra ondersteuning vanuit het Vlaamse Randfonds. “Die samenwerking blijkt een succesformule,” vindt De Coninck. “Gemeenten uit de Vlaamse Rand deden heel wat kwaliteitsvolle voorstellen.”

Ingediende projecten worden beoordeeld aan de hand van vijf criteria: het verbeteren van de toegang tot natuur, natuuruitbreiding, een duidelijke visie op inrichting en beheer, betrokkenheid van partners en bevolking en een realistisch financieel plan. Eén van de gerealiseerde projecten is Keelveld in Vilvoorde. Daar werden maar liefst 10.444 bomen geplant, goed voor 5,36 hectare aan nieuwe natuur. Het project kon rekenen op bijna 600.000 euro aan subsidies.

“Die bijkomende natuur draagt bij tot het groene karakter van de Vlaamse Rand en dat willen we graag behouden, zeker gezien de druk vanuit Brussel,” aldus De Coninck. “N-VA is dan ook tevreden dat er dit voorjaar een nieuwe oproep werd gelanceerd om ook in de toekomst nog bijkomende natuur te kunnen creëren.”