© Stockbeeld

Familie van bevers in Zemst: gemeente roept op tot waakzaamheid

5 uur geleden

De gemeente Zemst vraagt automobilisten om extra voorzichtig te zijn op de Grimbergsesteenweg, vooral ter hoogte van het natuurgebied De Dorent in Eppegem. Daar leeft een familie bevers die zich regelmatig verplaatst tussen het natuurgebied en de nabijgelegen kasteelzones. Vooral 's nachts steken ze de weg over, wat niet zonder gevaar is — zowel voor de dieren als voor de weggebruikers. Tegelijk zorgt de actieve beverpopulatie ook stilaan voor uitdagingen.

“De bevers hebben zich goed gevestigd in natuurgebied De Dorent in Eppegem”, legt schepen van Milieu Joeri Van den Brande (Groen) uit. “Ze bouwen er dammen en burchten langs de waterlopen, maar trekken ook richting de kasteelgebieden. Die bieden hen toegang tot vijvers en begroeiing die belangrijk zijn voor hun voortbestaan.”

Vooral de oversteek ter hoogte van de Motstraat en Dorentstraat baart de gemeente zorgen. “De Grimbergsesteenweg is een drukbereden baan en hoewel er nog geen aanrijdingen zijn geweest, willen we voorkomen dat het ooit zover komt”, aldus Van den Brande. “Daarom vragen we bestuurders om hun snelheid te minderen, zeker tijdens de schemeruren wanneer bevers het meest actief zijn.”

Beschermde diersoort

De bever is een beschermde diersoort, en zijn aanwezigheid wordt door veel natuurliefhebbers als een succesverhaal gezien. Toch brengt zijn terugkeer ook uitdagingen met zich mee. “We zien dat bevers niet alleen in De Dorent voorkomen, maar ook in andere natuurgebieden in Zemst, zoals aan de visvijver in Weerde en aan het Vriezenbroek,” legt de schepen uit. “Ze laten duidelijke sporen na: van aangevreten takken tot omgevallen bomen. En ze kiezen ook niet de zieke of minst ontwikkelde bomen uit. Ze gaan vaak voor de beste exemplaren. Dat zorgt voor frustratie bij commerciële houtexploitanten. Ik heb weet van alvast één ingediende schadeclaim.”

Bevers knagen niet alleen bomen om, maar bouwen ook dammen die water ophouden, wat kan leiden tot overstromingen op aangrenzende velden. “Voor landbouwers is dat een reëel probleem,” erkent Van den Brande. “Ze mogen wettelijk gezien weinig doen. Zelfs het afbreken van een dam is sterk gereglementeerd. En wie toch schade lijdt, moet aantonen dat hij voldoende preventieve maatregelen heeft genomen om in aanmerking te komen voor een schadevergoeding via het Agentschap voor Natuur en Bos.”

Zemst roept nu vooral op tot waakzaamheid. “We willen vermijden dat deze bijzondere dieren het slachtoffer worden van het verkeer. Een beetje trager rijden, zeker 's morgens en 's avonds, kan al een groot verschil maken. Zo houden we het veilig voor iedereen — mens én dier.”