Een Duitse delegatie brengt eiersnoeren van de knoflookpad naar Linkebeek

Onderzoekscentrum voor Inheemse Waterdieren in Linkebeek krijgt Duitse eieren van knoflookpad: "Uitzetten in Vlaanderen"

woe 17 apr

Het Onderzoekscentrum voor Inheemse Waterdieren uit Linkebeek heeft vijf nieuwe eiersnoeren van de knoflookpad en kan zo in samenwerking met Het Agentschap Natuur en Bos de knoflookpad opnieuw naar onze natuur te brengen. De knoflookpad is in Vlaanderen een bedreigde diersoort, en speelt een belangrijke rol voor de biodiversiteit.

Hoog bezoek in het Onderzoekscentrum voor Inheemse Waterdieren in Linkebeek. De gerenommeerde Duitse knoflookpadexpert Christian Göcking overhandigt er vijf eiersnoeren van knoflookpadden. Als alles vlot verloopt, groeien die eieren uit tot padden en kunnen ze later uitgezet worden in de Vlaamse natuur.

Deze kikkervisjes groeien uit tot knoflookpadden

“Wij hebben in Vlaanderen nog maar op twee populaties waar de knoflookpad voortkomt, beide in Limburg. En de voorplanting van de dieren verloopt daar niet zo goed. Daarom doen we een beroep op onze Duitse collega’s,” legt Lily Gora, coördinator bij het Agentschap Natuur en Bos uit. “Ook daar is de knoflookpad een bedreigde diersoort, maar ze hebben er al jaren ervaring met kweekprogramma’s voor de diertjes.”

Knoflookpadden voelen zich het meest in hun sas in zanderige ondergrond. “Momenteel zitten ze in een aantal poelen en landbouwgebied. Ze hebben echt zand nodig, zodat ze zich kunnen ingraven,” weet bioloog bij Natuur en Bos Löic Van Doorn. Alleen ’s nachts komt de pad uit haar schuilplaats om voedsel te verzamelen. De knoflookpad dankt z’n naam aan de geur die het dier afscheidt wanneer hij zich bedreigd voelt.