De Groene Ark in Plantentuin Meise

Plantentuin Meise verwelkomt Groene Ark: nieuwe serrecomplex voor 10.000 bedreigde planten

woe 22 mei

Het is vandaag de Internationale Dag van de Biodiversiteit. Een ideale dag voor Plantentuin Meise om de Groene Ark officieel te openen, een nieuw serrecomplex voor 10.000 bedreigde planten. Het complex moet er mee voor zorgen dat de plantentuin wereldwijd uitgroeit tot dé referentie op het vlak van wetenschappelijk onderzoek. Je ontdekt er welke inspanningen ze dagelijks in Meise leveren om de plantensoorten te bewaren. Wij kregen een rondleiding.

De Groene Ark is één van de hoogtepunten uit het masterplan dat in 2014 is gestart. Op twaalf jaar tijd wordt 102 miljoen euro geïnvesteerd in de plantentuin. In de Groene Ark vind je maar liefst 10.000 verschillende plantensoorten. Eén daarvan is het geslacht van de Wolfsmelk. “Dat zijn vetplanten die in Afrika en Madagascar voorkomen. Door de klimaatverandering en ontginningen zijn ze met uitsterven bedreigd,” weet Marc Reynders, directeur ‘Collecties onder glas’.

Qua architectuur is de Groene Ark met tweeëntwintig kassen van 4, 6 of 10 meter hoog een hoogstandje. Geavanceerde technologie zorgt voor optimale omstandigheden voor elke plant. Naast de Groene Ark is er een nieuwe zadenbank van de plantentuin geplaatst. Daar worden miljoenen zaden bewaard.