De start van de werken gaat gepaard met grootschalige grondwerken op het braakliggend en vervuilde terrein van Engie tussen de koeltorens en de zeilclub. Er is een akkoord met Engie om het verontreinigd buffergebied in te richten als hoogwaardig, toegankelijke natuurpark.
Schepen Barbara de Bakker: “Dit braakliggend terrein, waar de brokstukken van de oude kolencentrale zijn gestort, wordt omgevormd tot een nieuw stukje hoogwaardige natuur voor Vilvoorde, een plek dicht bij de Dorent, waar trekvogels, andere dieren en wandelaars rust kunnen vinden.”
Bodem
Het terrein is vandaag vervuild met brokstukken van de oude stroomcentrale op steenkool en cokes die tot 1999 actief was in Vilvoorde. Tussen die brokstukken zitten ook asbestresten. Daarom werd met de OVAM een saneringsproject opgesteld. Naast het verwijderen van de brokstukken, komt er een ophoging van het terrein met 70 cm gezonde grond.
“Bijzonder daarbij is dat we zullen werken met verschillende bodemsoorten - met verschillende samenstellingen van klei, leem en zand - wat betekent dat er meerdere natuurtypes kunnen ontstaan. Zo kunnen we de biodiversiteit extra stimuleren,” merkt de Bakker op.
Bij de grondwerken wordt geprobeerd om het bestaande bomenmassief zoveel mogelijk te sparen. “Het is zeker niet de bedoeling om hier tabula rasa te maken, integendeel. Maar op het terrein is gebleken dat een deel van de bomen in slechtere staat zijn dan verwacht. Er is dus wel een deel dat moest worden ‘kort gezet’. Het gaat vooral over omgevallen wilgen die worden afgezaagd. Maar omdat het wortelstelsel in de grond blijft zitten, zullen de wilgen volgende lente opnieuw kunnen schieten”, zegt schepen de Bakker.
Integratie in Asiat Park
Het nieuwe natuurpark zal voor een groot deel toegankelijk zijn voor wandelaars. Op termijn, als er een nieuwe voetgangersbrug komt over de Zenne, zal dit nieuwe stukje natuur deel uitmaken van een uitgebreid Asiat Park.