Justitiepaleis Brussel

Jeugdtrainer (76) uit Zemst veroordeeld voor ongepaste berichten naar voetballertje (13)

don 21 maa

Een zeventiger uit Zemst die als jeugdtrainer ongepaste en dubbelzinnige berichten had gestuurd naar een van zijn spelertjes is veroordeeld tot een straf met uitstel onder voorwaarden. Volgens de verdediging had de man nooit seksuele intenties, maar de rechtbank geloofde die versie van de feiten niet.

Het parket van Halle-Vilvoorde startte een onderzoek naar de 76-jarige voetbaltrainer toen de vader van een 13-jarige jongen naar de politie was gestapt. De man had enkele WhatsApp-berichten gelezen die de zeventiger naar de jongen had gestuurd en was volgens het parket “geschokt door de toon, inhoud en intensiteit” van de berichtjes.

De verdachte had ook verschillende keren geprobeerd om af te spreken met het minderjarige voetballertje, dat uit schrik om zijn plaats in de ploeg te verliezen, niemand had verteld over het gedrag van de trainer.

Volgens de advocaat van de zeventiger waren de gestuurde berichtjes weliswaar laakbaar en ongepast, maar niet strafbaar. “Er is geen sprake van aanzetten tot ontucht”, klonk het bij de verdediging. Hij heeft nooit expliciet gevraagd om seksuele handelingen te stellen.”

"Feiten bewezen"

Ook de beklaagde zelf ontkende dat hij seksuele intenties had. De rechtbank achtte de feiten echter bewezen en veroordeelde de man, die intussen ontslag heeft genomen als jeugdtrainer, tot een celstraf van 1 jaar met uitstel onder voorwaarden. Zo moet de man een behandeling volgen om zijn seksuele problematiek aan te pakken en moet hij de 13-jarige jongen en zijn ouders ook een schadevergoeding betalen van 2.250 euro.