Kweker uit Dilbeek verliest vergunning na fokken van verboden vouwoorkatten

zon 18 feb

Een kattenkweker uit Dilbeek verliest zijn vergunning in omdat hij de sinds 2021 verboden Schotse vouwoorkat fokte. Dat heeft Vlaams minister van Dierenwelzijn beslist. Het ras werd bekend door vloggers en beroemdheden, maar heeft een genetische misvorming. “Dieren kapotfokken met een genetisch defect zoals die vouwoortjes zorgt voor veel dierenleed. Laat dit een duidelijk signaal zijn”, zegt Weyts.

Naast het intrekken van de vergunning hebben zowel de Inspectiedienst Dierenwelzijn als de politie bij de kweker nog verschillende andere inbreuken op de dierenwelzijnswetgeving vastgesteld. Zo werden er ook zieke en te jonge kittens verhandeld en waren dieren niet gesteriliseerd. De kweker krijgt nu voor twee jaar een verbod om te fokken.

“Als kwekers zich niet schikken naar de regels, dan grijpen we in”, zegt Weyts. “Bij recidive aarzelen we niet. Wie niet aan onze voorwaarden kan voldoen, mag geen dieren meer kweken. Als je ook na meerdere controles en processen-verbaal niet beter zorg draagt voor dieren, dan is dit het logische gevolg.”

Weyts tilt bijzonder zwaar aan het fokken van vouwoorkatten. “Je mag dieren echt niet opzadelen met een vreselijke handicap, alleen omdat het zogezegd leuk staat op een foto”, klinkt het bij de minister.