Onderzoek Bende van Nijvel mag stoppen, zeggen slachtoffers

maa 5 okt 2015

Het onderzoek naar de Bende van Nijvel mag na 30 jaar stopgezet worden. Dat zegt de advocaat van de nabestaanden Peter Callebaut in een gesprek met de krant De Morgen.

Op 9 november zal het precies 30 jaar geleden zijn dat de Bende van Nijvel een laatste keer toesloeg. De terreur van de Bende bereikte die dag een absoluut hoogtepunt. Het was ook de bloedigste overval waarbij 8 mensen om het leven kwamen.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wil nu op de valreep de verjaringstermijn van 30 naar 40 jaar verlengen. Maar voor de nabestaanden hoeft dit niet meer. Dat zegt hun advocaat Peter Callebaut in een interview met De Morgen. Hij verdedigt een groep families uit Aalst, Halle en Temse. “Dit heeft geen enkele zin meer. Nu nog snel de wet aanpassen zal er niets meer aan verhelpen”, aldus Callbeaut.

Momenteel zitten nog steeds 9 speurders voltijds op het onderzoek. Maar dat is dus volgens de advocaat geldverspilling.

De Bende van Nijvel pleegde in de eerste helft van de jaren ’80 een reeks gewelddadige moorden, inbraken en overvallen, voornamelijk op grootwarenhuizen. Daarbij vielen 28 doden en 40 gewonden.