Politie waarschuwt voor werfdiefstallen

Politiezone Grimbergen waarschuwt voor stijgend aantal werfdiefstallen

don 28 maa

De politiezone Grimbergen trekt aan de alarmbel. De laatste weken komen er steeds vaker meldingen binnen van werfdiefstallen en diefstallen van werfmateriaal. Ook andere politiezones merken een opmars van het fenomeen.

“De laatste weken krijgen we bijna dagelijks een melding binnen”, steekt Korpschef Jurgen Braeckmans van de politiezone Grimbergen van wal. “Het gaat dan om diefstallen van vaak duur werkmateriaal op werven. Daarbij worden werfketen of voertuigen opengebroken. Het nadeel loopt vaak financieel erg hoog op, omdat het om duur materiaal gaat. Momenteel doen de diefstallen zich voor op werven of in bedrijfsvoertuigen in Groot-Grimbergen, verspreid over het hele grondgebied.

Grote werfdiefstal in Koningslo

Maar het fenomeen stopt niet aan de gemeentegrens. Vorige dinsdag gingen dieven nog aan de haal met 70 werktuigen op een grote werf voor de nieuwe wijk Groenloo in Koningslo (Vilvoorde). Het gaat dan o.a. over boormachines, slijpschijven, vijsmachines en wipzagen. Allemaal modern materiaal op batterijen. Waarde: meer dan 30.000 euro. Ook hier gingen de dieven goed voorbereid te werk.

“We hebben daar drie werfcontainers staan die heel zwaar beveiligd zijn, zelfs met een heel zwaar stalen schot ervoor," vertelde Joachim De Bock toen, zaakvoerder van Juri nv. "Ze hebben de schaarlift, die onze bouwvakkers gebruiken om veilig op hoogte te werken, gebruikt om dat schot omhoog te trekken en zijn eronder gekropen. (...) Opvallend is dat ze ook goed wisten waar ze moesten zijn. Er stak namelijk maar in één container materiaal. Ze waren dus duidelijk al op verkenning geweest.”

Ook de politiezone Vilvoorde-Machelen bevestigt dat het aantal diefstallen blijft stijgen. "In de maand maart kregen we melding van zes diefstallen van werkmateriaal op werven", zegt woordvoerster Catherine Bodet van VIMA. "Normaal zijn er dat gemiddeld één tot maximum twee per maand."

"registreren, opbergen en afsluiten"

De politiezone Grimbergen geeft daarom nog wat extra tips mee. "Zo vragen we aan aannemers om extra sloten op de voertuigen te voorzien en een goed sleutelbeheer te hebben op de werf. Al het werfmateriaal met serienummers registreren, maakt het minder interessant om het te stelen en ook gemakkelijker om het terug te bezorgen als het gestolen materiaal wordt gevonden. We vragen ook om geen materiaal achter te laten op de werf. Het gaat in feite om drie kernwoorden: registreren, opbergen, afsluiten. Wie toch slachtoffer is van een diefstal, verwittigt best onze diensten, want wat niet is aangegeven, kan ook niet worden teruggevonden.”