volkstuin3.jpg

Realiseer een volkstuin in je buurt

woe 17 jun 2015

Volkstuinen zijn de laatste jaren zeer populair geworden. Om het aanbod in Vlaanderen uit te breiden heeft bevoegd minister Schauvliege onlangs 300.000 euro vrijgemaakt. Ook wil ze de kwaliteit van de bestaande volkstuinen verbeteren.

In onze regio vind je volkstuinen onder meer in Vilvoorde, Zemst, Halle en Machelen. Om het aanbod verder uit te breiden maakte Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Schauvlieghe onlangs opnieuw 300.000 euro vrij. Lokale besturen en verenigingen die interesse hebben in de realisatie van zo’n volkstuin kunnen vanaf nu een aanvraag indienen om driekwart van hun kosten (met een maximum van 15.000 euro) gesubsidieerd te zien. Volkstuintjes leveren niet alleen gezonde lokale voeding. Ze brengen ook mensen bij elkaar. Een project indienen kan via deze link en dit nog tot en met  15 september.

Iedereen tuinder

Met de subsidies wil de minister niet alleen het aanbod maar ook de kwaliteit van de volkstuinen verbeteren. In Machelen voegen ze  alvast de daad bij het woord. Zo organiseert de gemeente praktijklessen ‘biologisch tuinieren’ (23/6) en ‘composteren in bakken’ (25/6) in volkstuin de Moerbei in Machelen. Vooraf inschrijven is noodzakelijk via milieudienst@machelen.be

 

Nieuwe volkstuin in Halle

In Halle opent trouwens volgende week een nieuwe volkstuin in de J. Michielstraat (zie foto) . Op dit braakliggend terrein hebben de tuiniers de handen uit de mouwen gestoken voor een nieuwe volkstuin die de naam ‘Vergeten Straat’ meekreeg. Deze volkstuin werd gerealiseerd door Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei en kreeg de steun van de stad Halle, de provincie en de Vlaamse overheid. (foto Regionaal Landschap)