Ecoduct Hallerbos: nieuwe koker vanaf deze week in gebruik

maa 19 feb

De bouw van het nieuwe ecoduct aan het Hallerbos ligt op schema. Een jaar na de start van de werken is de eerste koker klaar. Dat betekent dat de werken wisselen van rijhelft. “Om het verkeer zo weinig mogelijk te hinderen vindt de fasewissel plaats in de nacht van donderdag op vrijdag”, zegt Anton De Coster van het Agentschap Wegen en Verkeer.

Nu rijden alle automobilisten - uit beide richtingen - op de weghelft waar in de toestand zonder werken enkel het verkeer richting Brussel rijdt. Die situatie wordt eind deze week omgedraaid. “Vanaf 23 februari rijden bestuurders in beide richtingen op versmalde rijstroken door de nieuwe koker”, zegt Anton De Coster. “Tijdens de wissel van de werken zal het verkeer in beide richtingen op één rijstrook de werfzone kunnen voorbijrijden.”

Het verkeer richting Brussel moet over twee versmalde rijstroken, het verkeer richting Bergen over drie. “Ook tijdens deze fase houden bestuurders dus best rekening met extra wachttijden bovenop de normale filetijd zonder werken. Voor wandelaars en fietsers in het Hallerbos verandert er niets: zij volgen nog steeds de voorziene omleidingen”, aldus De Coster.

Het ecoduct moet het leefgebied en de populatie van de vele diersoorten in het Hallerbos vergroten en de biodiversiteit beschermen. De Vlasmarktdreef zal na de aanleg enkel nog met de fiets en te voet toegankelijk zijn.