Zes procent minder fietsers geteld in Vlaams-Brabant vorig jaar

zat 24 feb

In 2023 werden er zo’n 3 miljoen fietsbewegingen gemeten door de 17 fietstellers in Vlaams-Brabant. Dat is een daling van 6 procent. Die daling werd vooral gemeten op het recreatief netwerk en is te wijten aan het slechte weer.

Naast een algemene daling ziet de provincie Vlaams-Brabant wel dat langs de vijf belangrijkste telpunten op fietssnelwegen het aantal fietsbewegingen licht is gestegen, namelijk met 1 procent. “De fiets wordt dus steeds populairder voor het woon-werk verkeer”, concludeert gedeputeerde Tom Dehaene. “Op de F3 tussen Leuven en Brussel zien we bijvoorbeeld dat het gemiddeld aantal fietsbewegingen per dag meer dan verdubbeld is sinds 2012. Deze cijfers bewijzen nog maar eens het belang van de fietssnelwegen."

Op de F20 in Ruisbroek werden vorig jaar op een gemiddelde weekdag 1.057 fietsers geteld, in Eppegem waren er dat 900. “Meer Vlaams-Brabanders op de fiets krijgen is één van de speerpunten van ons beleid. Daarom investeren we jaarlijks zo'n 3,5 miljoen euro in fietsinfrastructuur. Dankzij de fietstellers hebben we ook zicht op het gebruik van deze fietsinfrastructuur en de nood hieraan”, besluit gedeputeerde Tom Dehaene.