navelstreng.jpg

‘Navelstreng’ legt geboortes op gevoelige plaat vast

maa 4 maa 2019

Eén jaar lang bracht fotografe Kathleen Van Vaerenbergh uit Ternat vijftien bevallingen in beeld. Het resultaat daarvan is nu verzameld in het boek ‘Navelstreng’ en een tentoonstelling in het Medisch Centrum Ternat.

Afgelopen weekend kwamen de ouders met hun baby's een kijkje nemen naar de tentoonstelling. Allemaal gaven fotografe Kathleen de toestemming om beelden te maken van hun bevalling. “Je kan niet en foto's maken en met de geboorte bezig zijn. Toen we de kans kregen dat iemand professionele foto’s maakt, hebben we meteen toegezegd,” zegt Brahim, die vorig jaar papa werd van Assiya.

Fotografe Kathleen speelde al heel lang met het idee. Ze vindt geboortes zo boeiend dat ze zelfs overwoog om vroedvrouw te worden. “Mensen denken dat bevallingen heel bloederig zijn. Het is net de kunst om heel sereen en discreet de foto’s te maken. Van traditionele bevallingen tot onderwaterbevallingen, thuisbevallingen en keizersnedes, alles is aan bod gekomen,” zegt fotografe Kathleen Van Vaerenbergh.

De fototentoonstelling "Navelstreng" loopt nog twee maanden in het Medisch Centrum in Ternat.