Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

‘Nieuw kot’ voor zwaluwen van Brussels Airport

‘Nieuw kot’ voor zwaluwen van Brussels Airport

Aan de muur van de sportzaal van GBS Tilia in Melsbroek zijn net 80 kunstnesten voor zwaluwen gehangen. Ze zijn de nieuwe thuis voor een zwaluwkolonie van de luchthaven van Zaventem.

 

“De huiszwaluwen zijn net terug uit Afrika na een tocht van duizenden kilometers. Twee kolonies van telkens zestig tot tachtig zwaluwen woonden tot voor kort op de luchthaven van Zaventem”, legt Lies Heirman van het Regionaal Landschap Brabantse Kouters uit. “Vogels en vliegtuigen zijn echter geen goede combinatie. De vogels kunnen terechtkomen in de motoren van de vliegtuigen. Voor de veiligheid van de zwaluwen en het luchtverkeer is het beter dat ze verhuizen naar een veilige plek verderop.”

Brussels Airport Company, de gemeente Steenokkerzeel, de gemeente Zaventem en het Regionaal Landschap Brabantse Kouters zorgden samen met een aantal natuurverenigingen voor de nieuwe stek aan de sporthal van GBS Tilia in Melsbroek, op een veilige afstand van de luchthaven.  “De oude nestjes op Brussels Airport zijn verwijderd. Om de vogels te lokken komen bij de nieuwe nesten aan de zwaluwtil en de dakoversteek telkens vijf geluidsinstallaties die zwaluwgeluiden afspelen. Regionaal Landschap Brabantse Kouters zorgde bij het hele proces voor advies en ondersteuning.”