windenergie.jpg

‘Opgewekt Pajottenland’ brengt mogelijkheden duurzame energie in kaart

woe 19 jun 2019

Tien Pajotse gemeenten slaan de handen in elkaar om de komende drie jaar een plan uit te werken voor een duurzame energiemix in het Pajottenland. Ook de provincie Vlaams-Brabant, het Regionaal Landschap Pajottenland en Zennevallei en Pajopower stappen mee in het verhaal.

De voorbije jaren stootten tal van projecten rond duurzame energie op hevig protest in het Pajottenland. Denk bijvoorbeeld aan het gekelderde windmolenproject van Eoly in Herne. Dat terwijl het Pajottenland - en bij uitbreiding de volledige provincie Vlaams-Brabant - een grote achterstand heeft op het vlak van groene energie in vergelijking met de rest van Vlaanderen. Opgewekt Pajottenland moet een antwoord zoeken op de vraag waar en op welke manier groene energie mogelijk is.

“Deze prachtige streek kent heel wat uitdagingen door de klimaatverandering, zoals droogte en wateroverlast. Maar het landschap biedt tegelijk ook kansen om te werken aan onze klimaatdoelstellingen. Hernieuwbare energie, de verbetering van de leefbaarheid in de dorpen en het versterken van de open ruimte door landschapszorg: het project ‘Opgewekt Pajottenland moet een gedragen visie ontwikkelen”, zeggen de gemeenten in een persbericht.

Momenteel lopen er in de gemeenten drie studies rond duurzame energie. Bedoeling is dat de burger nauw betrokken wordt bij het project. De deelnemende Pajotse gemeenten zijn Bever, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Lennik, Pepingen, Roosdaal, Sint-Pieters-Leeuw en Liedekerke.