Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

1.300 reizigers in noodopvang Zaventem, Peutie en Leuven

1.300 reizigers in noodopvang Zaventem, Peutie en Leuven

Wie niet gewond raakte, werd vanzelfsprekend geëvacueerd. Honderden mensen moesten urenlang wachten op de start- en landingsbanen van de luchthaven, andere mensen werden overgebracht naar een van de noodopvangcentra. Die werden ingericht in de Brabanthal in Leuven, de kazerne in Peutie en de sporthal van Zaventem. Hier kwamen inwoners spontaan hulp aanbieden. 

De noodopvangcentra in Leuven, Peutie en Zaventem zijn een transitzone geworden voor gestrande reizigers van over heel de wereld. Iedereen die hier aankomt wordt geregistreerd. “De registratie is noodzakelijk voor als er vragen binnenkomen van mensen of familieleden. Aan de hand van zo’n lijst hebben we een duidelijk overzicht wie zich in welk opvangcentrum bevindt”, verduidelijkt communicatieambtenaar van Zaventem Sven Willekens.

Verwacht wordt dat enkele tientallen reizigers hier moeten blijven overnachten. Het leger zorgt voor bedden. De inwoners van Zaventem zijn aangedaan door wat er gebeurt in hun gemeente en komen spontaan hulp bieden. “Ik kom wat eten brengen voor de mensen daarbinnen. Ik vroeg vanmorgen of ze hulp konden gebruiken en blijkbaar hadden ze grote voedsel- en dranktekorten. Ook speelgoed en dekens konden ze nog goed gebruiken. Daarom ben ik thuis wat dingen gaan oppikken”, aldus een van de buurtbewoners.