55 magistraten worden opgesloten in gevangenis van Haren

1 jaar geleden

Dit weekend laten 55 magistraten zich vrijwillig opsluiten in de nieuwe gevangenis van Haren. Twee dagen lang zullen ze ervaren wat het is om in een gevangenis te leven. “Enerzijds kan het gevangenispersoneel zich voorbereiden op de echte ingebruikname van de gevangenis op 30 september. Anderzijds krijgen magistraten inzicht in het dagelijkse leven van gedetineerden en hoe het er aan toe gaat in een gevangenis”, reageert vice-eersteminister en minister van Justitie Vincent Van Quickenborne.

Om magistraten aan den lijve te laten ondervinden hoe het eraan toe gaat in een gevangenis en wat de psychologische impact hiervan is, worden dit weekend 55 magistraten opgesloten in de nieuwe gevangenis van Haren. Ze worden aan hetzelfde regime van een echte gedetineerde onderworpen. Het is de bedoeling om de opsluiting zo realistisch mogelijk te laten verlopen. “Magistraten weten uiteraard hoe het er aan toegaat in een gevangenis maar het zelf ervaren geeft hen een uniek inzicht die hen kan helpen bij het opleggen van straffen.”, duidt minister Van Quickenborne.

De nieuwe gevangenis van Haren, op de grens van Diegem, zal de gevangenissen van Vorst, Sint-Gillis en Berkendael vervangen en heeft een capaciteit van 1.190 gedetineerden. Het grote verschil met de klassieke gevangenissen is dat het een gevangenisdorp betreft, met kleinere gebouwen en aparte leefeenheden die telkens goed zijn voor zo’n dertig plaatsen.